Toysdaily 玩具日報

查看: 5083|回復: 19

[詢問] 咁朝濕既天氣下, 玩具保養一問

其實我係想問
係咁朝濕既天氣下
係唔係唔係咁適合去執玩具

因為多數會把玩具(figure/ 扭蛋) 重生包裝,
但會唔會因為重生包裝的空氣濕度較高而令到D 扭蛋更容易發黃/霉/換質?

唔攪仲好,要拎出來玩無所謂,之後放回盒都無事,但無盒收埋會連濕氣一起,再下次拎出便知大件事,所以好多大大儲盒都有此原因。
唔攪仲好,要拎出來玩無所謂,之後放回盒都無事,但無盒收埋會連濕氣一起,再下次拎出便知大件事,所以好多 ...
上下盤 發表於 11-3-2014 11:49 AM

無關係,有盒都一樣會發霉變色等

我用阿加力膠櫃放玩具DISPLAY,玩完又放入樻,唔洗包來包去,鐘意就拿出來...放一塊防潮包就OK,一年約換兩次左右,可能因為密封,一點也不會有氧化問題.{:1_220:} 如果係儲盒,就一買回來用包書膠包好入櫃頂,唔好成日包來包去,己經足夠,這是我對玩同儲玩具分開去防潮的小小意見心得.

= =我連櫃都冇...
我用透明袋包埋Figure底座..包到都盡量包到底....
包之前放在5-6包防潮珠入去,不過都仲好唔放心....
雖然房隻窗一直冇開,不過睇見d水氣濕到滴番落泥=.=''...真系o哂咀...
= =我連櫃都冇...
我用透明袋包埋Figure底座..包到都盡量包到底....
包之前放在5-6包防潮珠入去,不過都仲 ...
唯我獨朱 發表於 11-3-2014 08:28 PM

冬天時就是因為隻窗密封無開才有水氣

唉, 我有D 盒蛋(連盒), 開都未開過, 但入面發霉.............
返而, 放係廳既扭蛋只係有少少塵, 完全無發霉

真係唔知將唔將D 玩具收埋好

唔知係咪因為空氣是不流通的問題...?
回復 6# yugi

想開,不過怕多塵,同埋溫度變化=_=
回復  yugi

唯我獨朱 發表於 11-3-2014 10:35 PM

唉, 有時D 玩具買番黎, 未開過, 就因為怕開完問題多多
我都盒限量版既模型, 買回來, 未砌過.....

但玩具買番黎唔玩, 真係好晒
回復  yugi

唯我獨朱 發表於 11-3-2014 10:35 PM

都無法,起碼都要開完個鎖位關上先再關窗,起碼都會留一條小邊不會有水氣滴晒水,有塵好過發霉,塵起碼抺到:80:
其實如果有D鐘意的玩具唔捨得玩,但又睇住佢發毛又真係幾慘幾無奈!:cool:
開出來擺放入櫃就最通爽最少機會發霉
開出來擺放入櫃就最通爽最少機會發霉
玩具 發表於 12-3-2014 11:44 PM

呢個我又有少少保留,我個玻璃櫃入面櫃身都有少少發霉影響到最入面果堆玩具(最入面仲要已放幾包防潮包){:1_224:}
其實最緊要濕度控制,我有隻神話一輝,放左入相機放潮櫃幾年display,
到而家重係光潔如新,相反放出黎隻EX星矢,D甲就氧化啞色了。
呢個我又有少少保留,我個玻璃櫃入面櫃身都有少少發霉影響到最入面果堆玩具(最入面仲要已放幾包防潮包 ...
yugi 發表於 13-3-2014 10:16 AM

會唔會關陽光照射事 ?

因為我玩具放入 suppose 係擺書的玻璃門木櫃
從來都唔打理... 真係安全到不得了 !
分別只在全玻璃櫃門就少少入塵... 木框門完全無塵
重點係呢 D 櫃長年唔會有光直接照到