Toysdaily 玩具日報

查看: 11159|回復: 31

[玩具報告] 血獸~S.H.MonsterArts PREDATOR WOLF~

單單今次部份盔甲用上了合金這一點,我已經覺得BANDAI頗有誠意.

關節也不是SHF搬過來,用了一種比較好看而又有差不多可動性的設計.(之前D-Arts也用過.)

配件多,而且大部份都可以裝拆.

全拆之後比例也不錯.當然沒有了配件阻礙可動也更好.

但寫這一篇的原因之一是想要留心這傢伙的關節,很緊!!

我這一隻右腳緊到差不多扭不動,幾經辛苦拆出來用砂紙磨細了BALL JOINT,再加上潤滑油才可以順利扭動.而且留意到本身腰,股關節已經有類似"花士令"的潤滑油,應傢伙應該是天生的硬骨頭!

扭玩時絕對要小心!!

還有這傢伙的腳踝關節用BALL JOINT,可動有點不足之外接地性也比較差.

左手的"手提電腦"可以打開.

右手的刀刃要換件才可以有伸長型態.

嘴巴可以透過換件成開,合口兩個型態,不過配件有點鬆又有點細,小心掉在地上...(我一開盒就玩了一次尋寶....)

順便一提這傢伙是"崩牙"加獨眼的,不用找四隻牙齊全或兩隻眼同色的.

至於頭盔就不用說了,整個換就是.

矛是另一個需要留意的地方,尖位都做到很細,就功藝上就是模型也不常見的幼細,但玩時就要非常小心了.

除去關節太緊之外,整體可動當然不錯,比例有點美化了,頭細了一點,不過我喜歡這改變.

可動的相片遲點再補上.

上色不俗,只是有些關節位自己補一點油會更佳.

最後再說多一次,要留意關節,矛的尖細位及不要掉嘴巴!

支持~~我未拎{:1_220:}
太細隻....忍痛SKIP:67:
忘記說,這傢伙身高約7吋。
忘記說,這傢伙身高約7吋。
warxv 發表於 1-3-2014 11:35 AM

我玩開NECA......7吋都好難夾到
已入手   不錯的報告:)
我都想買呢隻  大約幾銀到

今曰入手了, 質量算可以, 骨頭夠硬淨, 只係銀色部份舊化一下可能重好少少.......
回復 7# Just-For-HIM

現時點看到有
#%)
回復  Just-For-HIM

現時點看到有
#%)
小諾 發表於 2-3-2014 02:24 AM

更低的都有唔少口架.........:78:
回復 9# 小諾

我見異形都跌得好西利
聽日就出去揾下,除左現匙點,邵慢同皆旺都有吧?因為想格下價,唔該晒。
本來唔買,但見到焦人價##(,即刻失守{:1_231:}

雖然細隻但造工仔細,露面樣比我隻NECA P仔仲細緻,我真係無咩挑剔
係就係夾唔到NECA州長,但兩種長兵器可以同NECA P仔 share用

各種形態同主要武器都一盒包哂,算好厚道,無買錯{:1_235:}
唉。。。要等到聽日= = 個個都玩緊啦

回復 14# fatwallace

造型真係幾細膩~~但真係唔岩同NECA一齊放~~仲有爪個人覺得太短,我隻個電腦山唔實~~同個咀成日甩-.-好麻煩