Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: kc7861

[詢問] 請教有關DX12 batman

樓主先別慌,我試過係hottoys門市拎過一次係雙膠紙的,拎時都沒為意,返到屋企想開時先見到,都幾覺下,我當時都 ...
fruitswai9 發表於 23-2-2014 16:43

agree{:1_197:}
回復 15# fruitswai9

同意,最緊要隻figure 無事
:(買HOTTOYS野唔即時CHECK件等如踩鋼線,好老實講近年HOTTOYS的質量有所下降,返到屋企好多時都唔會開來玩,但我攞貨時一定要即場望一下先心安理得,仲有HOTTOYS野保養期有限,過左保養期先發現問題就真係神仙都難救,你知啦依家HOTTOYS係一間大公司,好多野都揸正來做,我就試過買時無即刻CHECK,拿到返屋企擺埋一邊,足足等左差不多半年先開來玩,點知發現“中左獎”有問題於是拿埋張單去換,但佢睇左一下之後回應話因為過左太耐所以無零件無得換了,所以如果林住買完全未開過盒就百分百安全既兄弟請醒一醒~~~~~!
所以我要後追的話一定先睇賣家個信譽, 沒100%的我一定不光顧,因為心想奶左野既話你比佢黑評都沒用啦,反正佢本身就比人黑評過,多你一個黑評唔多啦,佢已經可以好懶皮,咬佢咩。另外我一定唔會買全新未開過盒的,年幾兩年前既野,盒都沒開過黎check,有缺件爛件邊個陪比我?仲有件野長年不見天日,係盒入面化左都沒人知啦。要買我只會買信譽有100%,講明有check件 齊件的。所謂全新未開盒的?88你條尾啦
回復 19# fruitswai9

但係問題好多買家唔想件貨比人拎過上手,加上好多人開左盒玩過2手話只check過件
當佢真係全新,有可能佢有2盒都係開左盒全新,d配件比佢左換右換...
所以1盒全新未開封既價錢點都貴過開左盒check過件
回復 19# fruitswai9

如果有電子零件或機關複雜的figure,例如ironman,最好係開盒check,怕燈唔著。如果係全新的普通人物figure,風險不大,因為好似開戰batman腳踝粉碎、DX11腳軟等結構問題,無分新舊,隻隻都係咁。
假設 seller真係無開過, "雙膠紙"其實係更好. 因為任何產品一般出貨之前, distributor/中間商都會派人去驗貨, 驗過OK先俾出貨. 咁驗當然無可能100%, 所以會抽驗. 而驗完會點做? 再貼返膠紙上去lor, 所以正路應該是更好的, 因為有專人驗過無問題~

不過問心一句, 如果會開盒來玩, 當然係交收時check過先比錢, 無謂一張膠紙令自己心卦卦嘛~
如果件貨無早事...d件又靚仔.......單雙膠紙 同 係唔係全新..都唔重要啦......個人認為~
唔買都買咗,無事就算啦!

Y拍買係無保障,hottoys買有十四日比你慢慢返去驗屍咁驗,y拍無論幾好正評,無開盒有誰知真係無問題?可以原本有事,可以賣家存放不良引至有事,即場開盒check?比你開就一定先付全數,有問題九成洒你,唔比check你就要賭大細了,買價又高又無保障,真係咁值得博?

再講hottoys都係請人做包裝,除hottoys員工外,你估係咪無人識呢?真係要博佢一博就要預咗中sad 貨,至少無事個心都會舒服啲
對的. Y拍買無開盒既野根本沒有人知道件貨有冇問題. 要有預左中sad貨既覺悟.
1) 未開盒 => 全新 => 無得 check 件, 有機會中 sad.
2) 已開盒 => 有可能係全新, 但又有機會二手扮全新 => 可以 check 件, 中 sad 機會相對比較低.

1 定 2, 各有利弊, 自己決定啦.
其實樓主開左未?反正已經俾左錢,賣家又話係全新,你點都拎唔返d錢gah la~ 不如開黎睇下...
已開沒中sad,學到好多野,知道Hot Toys也有封雙膠紙的,但也俾幾個ching話只有單膠紙的嚇死了。以後會小心,再次感謝各位回覆。
已開沒中sad,學到好多野,知道Hot Toys也有封雙膠紙的,但也俾幾個ching話只有單膠紙的嚇死了。以後會小心 ...
kc7861 發表於 26-2-2014 02:44 PM

話說回頭, 你去 HT 攞貨, 佢俾盒雙膠紙你, 你有權要求攞另一盒喎. 如果賣俾你果個係炒家, 更加會明白雙膠紙會令買家有懷疑呢點, 所以炒家手上既貨, 有雙膠紙機會會大嗎?
無事就好啦,那那聲去Ht訂埋個衣櫃啦,昨日還見收訂