Toysdaily 玩具日報

查看: 5854|回復: 11

[個人收藏] 終於完夢....重高達MK-II

第一次發帖......手機傷眼圖
細細個嘅時候睇左Z,  重高 MK-II 邪惡嘅樣貌, 龐大嘅身軀,就令我迷上左....
簡單介紹下:
重高達MKII
登場作品:機動戰士Z高達,機動戰士ZZ高達
MRX-010
機体類型: NT專用試作型可變MA
高度: MS型態時全高40.47米,頭頂高39.98米; MA型態時全高33.53米, 翼展31.78米
重量: 淨重187.8噸 ,全重283.9噸
主要構成物料: gundarium alloy 包覆可動骨架
動力爐功率:19760 kW
推進器出力:  4 x 37340 kg,4 x 23720 kg; 米粒浮行系統: 320000 kg  (只限MA型態飛行時使用)
姿勢制御噴嘴數:4
加速力: MS形態最大0.86G, MA時1.99G
裝備及設計特徵: 16230米探測範圍;塞可繆(精神感應)系統; 兼容精神操縱用的駕駛座椅; 頭部脫出裝置
固定武裝: 米加光束炮(6.3 MW)20基,擴散米加粒子炮(10.7MW)10基,有線式PSYCHOMU光束劍(1.7MW)2基,光束炮10基,頭部3連裝光束炮1門,巨大盾牌,反射式BITS
聯邦軍的NT專用試作型可變MA,重高達的發展型.以「強化人間制御型機動要塞」為開發目的的機体,在0080s年代擁有究極的攻擊力和防禦力
機体全身總共裝備超過40門米加粒子炮,混合以I力場反射米加粒子光束的反射式BITS及有線式PSYCHOMU光束劍,使之能進行變化萬千的全領域攻擊.同時也繼承了重高達於MA型態時有I力場保護,能在大氣圈中飛行的能力,而頭部的脫出裝置亦有單獨航行能力
試作機在調整不充分的情況下便版派上色當之門的混戰,被Z高達所創,變成破棄機,後來由新自護回收並收復,並投入到都柏林作戰中,但卻再次被擊毀.
但是,本機對駕駛員的負擔更加嚴重,最後結果亦不合符成本效益,就連新自護統帥哈曼.加亦慨嘆沒有多少個人能駕取。
唔講禁多....去圖
一開合,拿上手....第一個感覺....正....又重又大隻
先黎個MA mode...

同合金鷹頭獅泊埋一齊.......真係好大隻

MS Mode

招牌post

邪惡嘅眼神,凶狠嘅樣貌

有線式PSYCHOMU光束劍

同 HG 1/144 重高一齊映下先

Add marks for your first sharing and I'm also a top Gundam fans here. :shy:

Hope can see more sharing form you soon. :)
回復 2# Douglas.M.Saint

Thanks:) saw you share a lot in the other hk forums already :D
頭像被屏蔽
見到ching寫咁多字,就知道是PsychoGundam Mk II fans啦∼∼∼∼∼∼我都有買,支持!!
我都係重高Fans,支持一下~:71:
不過因為屋企無咩位,
所以只係收左重高1,
雖然無咩可動,但就實在太有份量啦~:$
買得好,買埋隻MK1吧!    :^
THANKS FOR SHARING

呢PAIR孖寶真係好值得擁有,大大隻,不過唔算係重磅...
congratulations on getting a nice toy.
:77::77:
both PsychoGundam are great!
回復 7# 老文

有惗過架,不過加拿大MK1好鬼貴 {:1_201:}
回復 11# samsongoh

hk平到嘔.有朋友係呢邊你叫佢幫手攪隻la:77: