Toysdaily 玩具日報

查看: 6289|回復: 14

[改造交流] Hottoy's Thor Odin 奧丁 (面部潤色, 植髮, 盔甲重塗)

今次改造對像係雷神老豆- 奧丁.
唔拍埋劇照睇都唔知原來HT的甲同原設定都出入幾大, 件本身已有多處不同, 而且上色位置都有d唔同, 顏色都唔係幾似(唔知係唔係戲內燈光影響...)
已且質感都好攪, 因此全部重新上色. (估唔到ODIN 全身照咁難搵, 連offical "The Art of Thor"入面都無...)

雖然呢個植髮唔係原全複製到電影造型, 但比膠髮自然D

而家戴頭盔唔使換髮了, 直接套上就得. 除出黎亦唔會整亂!

好功夫:57::57::57::57:
堅正・・・・・・・・・・・・・・・・・・:handshake:

唔洗多謝我...(笑)

師兄,Odin 係第一集 Thor 裹面好似都有幾個不同戲服!Hottoys 可能只係選左上圖那一套來出!
多謝兩位師兄先, anakin360師兄o個張太細而且下身圍左袍

kcnneth兄, 我睇過好幾張劇照, 甲好似都係一樣, 只係衫著法不同.
但HT配色肯定係一出入.今金色噴過之前真係太膠同太淡了~
Support your nice job, 師兄可否出植髮教學?
Wow!  getting better with each project!!
Looks great!
勁呀!Sato 大大好功夫!:71:
回復 7# kenso23

Hi Kenso, 我的植髮方法可參考另一post - Resident Evil Alice:
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... 0729&highlight=
支持植髮,看見師兄對比圖,原來分別都幾大{:1_212:}
回復 1# Satogill

Ching想請問你白髮在哪裡買,同個頭蓋點搞 ... 條link 得頭蓋正面睇吾清
支持植髮,看見師兄對比圖,原來分別都幾大
mcdonaldsmark 發表於 25-2-2014 01:23 PM

都係呀, 多加一張全身對比圖更覺!
[img][/img]
回復  Satogill

Ching想請問你白髮在哪裡買,同個頭蓋點搞 ... 條link 得頭蓋正面睇吾清
KC@toys 發表於 25-2-2014 09:38 PM

我用的假髮都購至人用理髮用品店的駁髮.  
這白髮就比之前做Thor的假得多, 像玩具, 而且太白.
我用之前都有先染色一下.
其實頭蓋做髮也都一樣. 只是做每個頭髮前最好先多收集參考照, 分析好髮型去勢. 記著必定又後做到前, 底做到面才有層次.
回復 14# Satogill

thx ...