Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Sideshow 1/6 General Grievous 四手將軍 簡單開箱圖

幾年前看過星戰Episode III內出現過的奸角 "General Grievous 葛理維斯將軍" 後, 便被佢嘅獨特外型、間唔中咳嗽嘅行為、同埋4手持劍時嘅氣勢所吸引, 之後極期待它會被SS發行成1/6Figure, 而上年從網上看過聖地牙哥玩具展見過實物圖片後就更加期待(雖然當時照片只得兩手), 今日, 實物終於到手了!!

盒內保護充足, 不怕這高大但脆弱的骨架將軍有任何損傷

Exclusive版本的戰損面罩, 香港是沒有商舖提供訂購SS exclusive版本的, 所以一定要從網上訂購, 但訂價連速遞運費比HT價錢相差很多, 值與不值真係見仁見智

戰損面罩裝著

最後當然係擺翻個例牌架式啦

總結:
這隻將軍在我而言收貨有餘, 一來是這角式在市面上第一隻推出的1/6 (之前壽屋果隻係1/7, 及不可動), 二來可動比想象中高 (除腰部至胸部無關節、及頭部不可伸長外)
關節方面係用上格格式, 尚算穩固, 而手掌及面罩裝有磁石, 方便替換及不怕lightsaber揸不穩
只要俾多少少時間同心機, 一定會set到心水pose而唔駛用stand (因為個stand勁雞, 不論外型同質料)
以上係小弟手機隨拍圖同埋少少評價, 歡迎各方理性討論, 不喜任插:64:

支持!  G將軍放pose係要好似ching將佢曲背彎腰先似!

我也收了....急不及待去把玩它
恭喜樓主入得心頭好 , 我都等緊我件 Exclusive 版 .....
Very nice! Thanks for sharing!