Toysdaily 玩具日報

查看: 6614|回復: 14

[改造交流] Hottoys Resident Evil Afterlife- Alice (Milla Jovovich) 重塗 及 植髮

一直好喜歡Milla Jovovich, 實在頂不住Hottoys的Alice, 決定重塗及植髮! 跟大家分響一下改造成果.

不太喜歡戲內的師奶髮型, 因此以濕髮look作藍本.

跟原裝頭對比一下.

以下係Making of.

先把眼睛重塗.

稍為加大了眼白.

原本眼眉塗低低了, 完全抹去後再重新畫高點.

以blutag 補回頭頂空缺. (日後就算想用回原頭髮件也容易拆除)

今次用了較麻煩的植髮方髮, 採用人用點的駁髮逐層黏上去. 先做背面再到頭頂, 以白膠漿黏合即可(夠薄的話, 乾後會變透明).

再做兩側.

基本髮型有了便濕水初步造型.

最後才加上髮陰

剪髮, 要注意層感.

最後再以髮泥及hair spray造型及定型, 完成!
呢隻用植髮確係好左,師兄技術都唔差:71:
好老實咁講,植髮無疑係忠實原原濕手個幕,但前額位細節未如理想。

不過凡事總有第一次,工多藝熟,相信師兄一定有下次,仲會越玩越靚!:71:
多謝Cat大意見,係呀,碎髮真係比想像中難控制,我會再接再來厲!
Ching,好強~~~~~~~~~~~
雖然前邊未如理想, 但整體比HT原來的不知好N倍~~~ 師兄利害~ {:1_238:}
師兄, 正!!!
我覺得成隻野唔同晒feel~正好多~努力努力!!!!!
如果HT出到咁正我就買咗啦……
頭像被屏蔽
回復 9# jerry1023

Hi Jerry, 你係五係10月23日生日?
如果係,我哋同日生日喔~
Good try! :71:
But I think you went a bit overboard with the hair bits in the middle.  Looks like an exaggerated widow's peak..:78:
Yep, I think the front part is not so satisfying too~
頭像被屏蔽
師兄你用白膠漿時頭髮不會移位嗎?因白膠漿的貼力很弱。
貼頭髮的話,白膠漿夠力了