Toysdaily 玩具日報

查看: 4452|回復: 11

[分享討論] 與黏土人一起製作仿生獸

初三赤口, 傳統唔會拜年, 有人會去車公廟轉一轉風車......

我就決定留O向屋企製作聖誕節期間買番黎O既"風車"
仲請來五位黏土一起製作!

呢個"風車"其實係~出左一段日子O既中文版"大人的科學"附送的迷你"仿生獸"
日文版出左好耐都冇買, 難得出中文版, O向台灣見到唔貴但唔想加大行李,
返到香港點知貴到HIHI, 終於等到三字頭先入手

從左至右:

神代 芙拉 (ROBOTICS;NOTES)
菲利斯・喵喵 (Steins;Gate)
黑貓 (我的妹妹哪有這麼可愛!)
瀨乃宮 秋穗 (ROBOTICS;NOTES)
牧瀬 紅莉栖 (Steins;Gate)

神代: 好眼訓啊~~~~ ,
菲利斯: 打起精神來呢!
黑貓: 呢D野點會難倒我?
瀨乃宮: 我最愛機械人了!!
牧瀬: ......

取出零件~~~(製作說明就在雜誌內)
神代: 唔~~~仲係好眼訓啊~~~~ ,
菲利斯: 好紮實的包裝呢~
黑貓: 主人, 把剪鉗拿出來! (我 : ......)
瀨乃宮: 哇~~~

瀨乃宮: 哇~~~(心心)
牧瀬: 瀨乃宮! 你是來捣亂的吧!!!
黑貓: 初三赤口, 相嗌唔好口
牧瀬: 也是呢~~~

菲利斯: 要先吃個早餐嗎?
神代: 要!
我: 菲利斯~ 我的份呢???

都吃飽了嗎? 要開工囉.......囉.....

眾黏土看向剪鉗.....

眾黏土: (瞧......)
我: (汗!) 你們不是來幫手的嗎???

牧瀬: 我......我幫忙看說明!
黑貓, 瀨乃宮: 我們幫忙找零件~~~

菲利斯: 我幫忙整理零件
神代: 我幫忙清理好了
我: 謝謝你們囉^_^

牧瀬: 剛才的是A"下三角", 要準備12個喔, 接下來找出橡膠腳!
黑貓, 瀨乃宮: 是!
菲利斯: (忙碌...)
神代: (丟~~)

黑貓: 是這個吧!
我: 是啊! 謝謝! (忙.......)

牧瀬: 下一個...是要連桿...
黑貓: 先把其他零件堆在一邊~
瀨乃宮: 黑貓好有條理呢~

黑貓, 瀨乃宮: 找到了!

黑貓, 瀨乃宮: 來!這是連桿C,D

牧瀬: 對不起...應該是要先準備B零件"上三角......嗚~對不起呢~
菲利斯: 不要緊呢, 主人也是一頭霧水啊~ (喂, 一頭霧水是因為你們好嗎)
牧瀬: 是這樣啊~ (喂, .......)
黑貓, 瀨乃宮: 是這包了, 好大~~~~~!

眾: 好壯觀啊~

牧瀬: 這次真的要用連桿了, 連桿C 嵌進 上三角B

牧瀬: 連桿D 也是嵌進 上三角B

牧瀬: 將兩種連桿也連接下三角

牧瀬: 再來是骨架!
眾: 好重...好重...

牧瀬: 這裡有點看不明白呢~~~

呼...十二隻腳都組好了...
黑貓: 這裡變得冷清了呢...

神代: 我也來幫忙看......這裡要用新零件, 卡榫桿E, F呢

黑貓, 瀨乃宮: 是這包了

菲利斯: (忙碌丟...)

眾: 喔~~~~

眾: 站起來了
牧瀬: !

眾: 站起來了
牧瀬: !.......

菲利斯: (忙碌丟...)

黑貓, 瀨乃宮: 主人在忙, 我們先休息一下

牧瀬: !.......

神代: 兩個身體連接連起來....嗎......

我: 哇, 站起來很巨大的連接起兩個身體來了~~
牧瀬: 主人你!!!

黑貓: 哦? 牧瀬, 你在想什麼啊~~~

神代: 呵~~~

牧瀬: 嗚~~~~
菲利斯: (安慰中)
我: 對不起, 讓你想起不好的往事~_~ (似乎岡部一直都沒放過戲弄牧瀬...)

黑貓, 瀨乃宮: 餘下這些了~

神代: 呵~~~(在突出處套上固定器)

菲利斯: 來吧, 只剩最後的風車了
牧瀬: 唔

神代: 只剩注入BL...
瀨乃宮: 接下來是驅動程式了!
黑貓: 應該是接收吾之魔力, 與吾達成契約吧!
我: ...(都懶得吐糟了)

神代: 看起來也滿滿的BL...(喂~~)

你們還在爭論啊?

菲利斯: 這兩個齒輪跟你很相襯呢
牧瀬: ......是呢... (好可愛~~)

菲利斯: 風力能源大有可為呢!
神代: (BL......) (喂, 跟BL一點關係都沒有好不?)
黑貓: 快與吾達成命運的契約吧, 呵呵呵~~~
瀨乃宮: ROBO部不會輸給這東西的!!! (東...東西.....)
牧瀬: 拍...拍照...

(為什麼仿生獸變了佈景啊???)

眾: 祝大家馬年進步, 五福臨門

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

這次就是"新年風車"的製作了
早在聖誕就只擬定與五隻黏土一拍照
說來慚愧, 當中黑貓(再販), 牧瀬(再販), 神代 買回來這麼久還是第一次開箱~_~
而仿生獸, 看似複雜的腳部支架, 製作郤出奇的簡單, 說明書也很好理解
只是我一邊看說明書, 一邊擺放黏土,換件, 一邊還要拍照, 好幾次擺好黏土, 郤忘了拍照就砌下個一步驟
還好整個過程還算順利, 前後也花了四個多小時,
只是一次開五盒黏土換件, 還要砌仿生獸, 真的頗花地方, 霸佔了一整張餐枱不夠, 還放了半張梳化, 幸好只用手機, 若用相機的話怕再忙亂了^_^
今次就這樣, 期待下次再有機會這樣玩^_^
nice story.

大人的科學? i only assembled camera:51:
回復 4# ygat2005

THX,

唔知中文版係點出法, 唔知係咪日文版有乜中文版有乜....
有D飛機, 步行機械都想入......
大大, 隻野係唔係真係識行??{:1_215:}
辛苦晒師兄同咁多位土人  :64:

總共用左4個鐘黎玩, 都好快手下,
我睇過其他人介紹, 話書明書寫左就咁砌都要1.5小時
不過最緊要都係師兄你玩得開心
:71:

btw 有冇諗過拎出街放 ?
p.s. 你搞到我都想買返隻 (事前唔知出過D咁嘅野)
回復 6# tonberry

係呀, 你可以上YOUTUBE搵"仿生獸"

回復 7# 惡魔貓仔

遲D有機會會拎出去搵地方外拍, 不過......最好有風吹下比佢行啦XDDD, 唔係會好冇癮XD
中文版好似上年十月出, 正值我O向台灣, 對番港紙大約三百七, 但我廢事增加行李, 諗住返香港先買, 點知香港標五字頭!!!!
聖誕果期比我見到減價三百尾先買, 近日見又係五字頭了

PS. 誠品,百老匯電影中心(油麻地/APM)應該仲可以搵到日文版四字頭.....至於丫烏....好似有D唔知咩版好平,但質量就唔知LU....
請問要好大風先OK?????????
回復 10# simpsons

唔會, 結構暢順, 用口吹都行, 不過細風轉得慢會行得好慢
大大好有心機的製作過程:71:
黏土加仿生獸:58: