Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] Champion's collection update page 4 - Sideshow LOBO Premium Format

謝謝欣賞:):):78:
Champion 發表於 9-6-2015 10:56 PM
C兄諗吓Predator 2 maquette 都好靚, 1200美金, 官網仲有得訂

我只對wolf predator有大愛~~~hahaha
另外都想買返berserker果個1:1 胸像.
當然如果有最好有埋predalien果個1:4maquette

最近Avengers 2 上畫, 好多無睇開美漫又鍾意玩marvel hero 嘅人開始認識hulkbuster, 而且仲大受歡迎, 其實都係意料中事, 六神合體同天威勇士呢類人穿裝甲再裝甲仲要出現喺 ironman 身上, 跟本無得輸。
Hottoys, King Art, shf, 千值練 等多間廠商都大力生產宣傳唔同比例嘅hulkbuster, 我仲唔襯呢段時間, 介紹吓自己其中一隻好鍾意嘅雕像, 漫畫版 Sideshow Hulkbuster Comiquette EX。:)

呢款雕像於2009年發佈, 官方稱比例為1:6,以漫畫內嘅設定雕像其實應該係1:5左右, 陶瓷造,雕像約20吋高, 19吋闊, 12吋深, 重大約20磅, 相當重手。Ex 特別版全球限量650隻, 特別版比普通版多左一個tony 真人頭雕, 呢個ex配件絕對有種ex or fail嘅感覺 , 真人頭擺出黎感覺確係正好多。

REG 造型

我就無HT IRON MAN 做比較,只有一隻壽屋1:6景品比大家做吓size compansion

講真,無論電影版iron man armor  或hulkbuster srmor 既造型都比漫畫版型好多, 感覺好高科技, 漫畫版造型相對無咁吸引同笨拙, 而電影造型亦往往令呢啲漫畫角色發揚光大。雖然佢未必有電影版造型咁有霸氣, 但以漫畫造型黎講, 其實都好有吸引力,仲有好多粉絲。

雕像表面平滑, 上色平均出界情況輕微, 惟獨配色比例單調普通, 紅色帶橙與金色做主色, 夾雜少量銀色及滲黑線, 整體效果尚算理想。

玩雕像~地台真係好緊要,呢個地台完全配合重量級嘅hulkbuster, 爆裂效果~正

地台19吋長, 雖然空心但仍有一定重量

電影版hulkbuster 有多個反應核心, 呢隻只得心口一個, 唔識著燈不特止, 仲無detail, 真係好hea。

背部機械結構就好好多喇, 都幾 detail

黎緊介紹EX配件

polystone 造既頭雕質素當然唔能夠同HT 真人頭雕相比,但以陶瓷黎講,眼有神,皮膚色似真人,以中國大媽上色技巧已經係水準之作

EX 頭罩係可以揭起, 本身用磁石及小配件吸住, 揭起頭罩再加上另一配件, 就可完全打開頭罩, 再放上頭雕

如果再跟多個iron man 頭盔就perfect,  遲啲出皆旺買個1:5頭盔自組:shiny:

究竟官方講既1:6 定係1:5 呢? 我用1:5夜魔俠同1:4 頭雕比較一吓

人有高矮~個頭既SIZE 唔會差太遠,相比之下,我都係覺得佢係1:5~

留位加相~:!:!:!

LOBO 係DC comics 角色, 如果Sideshow 唔係出呢隻雕像,相信我都係唔知佢係乜水,連外國人對佢認識都唔深。 可能因為咁,sideshow 喺官網公開lobo 10大能力。 LOBO 係外星人, 體型大, 擁有超人級力量, 亦正亦邪。

比例
1:4比例 , 地台到槍咀高28吋, 重約20磅

兩個頭雕比左兩個表情...你可能覺得我講緊廢話, 但實情係, 宜家sideshow 真係出左幾隻同表情唔同髮型
擔住雪茄, 疏個辮子頭, bad ass

另一個頭雕笑笑口我覺得比較親民樣~神情無咁嚴肅,成隻雕像感覺又唔同晒

EX配件就係呢個著火骷髏頭, 用燈色透明物料, 有人話似ghost rider,個人覺得EX 係必須!

普通版就只有呢個鐵釣

陰影相當有層次

LOBO 配件相當多,皮褸皮帶質感一流再加啲鍋釘~

腰包有五個,幾種呎寸, 扣上身相當緊, 有兩個唔想夾硬黎整爛腰帶, 放埋一邊算數

金屬十字架頸鏈

黑鐵色舊化鐵鍊

好強美國Harley風格既雕刻

真皮扣混合雕琢

細心睇地台有幾種色,紫紫藍藍帶有金屬色,用上Harley 電單車concept設計

骷髏頭上色好有質感,真係估唔到中國大媽上色可以咁靚,

2014年開始,數間新冒起既雕像品牌PRIME 1 Studio, XM Studio, Iron Studio 利用3D 打印技術打入市場,品質之高迅速將老大哥SIDESHOW龍頭地位動搖,XM Studio 更連續兩年取得 Statue of the year Award.
Sideshow 受壓下為左保住龍頭地位,產品品質的確係提升返好多
希望雕像界繼續百花齊放,確實係玩家之褔~
由細到大都係睇美國英雄人物,最鍾意蜘蛛俠,神奇女俠,豐富,變形俠醫,X Men,雷神等等