Toysdaily 玩具日報

查看: 10333|回復: 14

[玩具報告] [香港品牌, 值得信賴?] Kidslogic SD Optimus Prime

2013最後一擊, 因為亮燈問題變成2014第一擊的SD大哥,
諸事繁忙, 拖完又拖, 終於今日有時間寫起這款大作。

本作定價進取, 野心非凡, 單是紙袋已經非常有誠意!!

包裝非常有型!!

一邊抽出一邊對這種簡潔有力的黑底銀印包裝嘆為觀止。

全部內容物, 配件相當豐富。

全身極華麗的金屬色電鍍焗漆, 還有繼承自MP01的拳頭微微向內站姿, 非常有型!!

本作最大賣點是亮燈, 來!! 發亮!!
與多年前那款棋差兩著的變形學堂不同, 本作的雙眼真的各自用獨立的LED發光,
靈氣迫人!!

眼, 心口, 肩章, 雙腳掌各自有獨立開關亮燈,
設計並不複雜, 但偏偏一直都沒人做...直至30年後。

當年的變形學堂有兩個敗筆, 除了眼部亮光, 沒可替換的手掌都是怨念...
終於, Kidslogic全都辦到了!!

(註:武器架為別售, 手掌亦不能緊握槍管, 上圖用了泥膠)

槍支的亮光亦是賣點, 這種設計民間廠的配件已經出現了兩三年了,
官方一直不肯做, 終於藉由Kidslogic之手實現了!!

在可換手的加持下, 扭起來就是特別生動有型。
這裡要再三讚賞Kidslogic, 在SD造型的先天局限下, 可動明顯已經盡力而為,
在支架的協肋下很多不能想像是SD的動作都可以扭出。

我的質量突破天際!!

閃光掌!!

G1指定開槍動作!!

太極~

這個紫文特定動作都模仿到六成。

那個60cm高的全脫大哥我買不起了, 幸好這款都可以半脫過過癮。

可以看到骨架的油壓管刻劃不錯, 略為上色應該很可觀。

口罩背後竟然只是一個揚聲器這設計令人很沮喪...

一點細節:

那個簡潔精美的金屬地臺本身已經可當作一件擺設了。

全彩說明書!! 豪華!!

同場加演會場限定贈品, 3"透明大哥。
有一些基本可動關節, 可收成持槍手, 眼可亮燈。

總評:
玩具本身非常精彩, 靚塗裝靚造型,
燈光, 可換手及脫甲極具玩味!!
可惜玩味有餘, QC不足,
網絡上的掉漆啦, 自己這具的燈光問題啦...等等都顯示QC上的不足,
幸好Kidslogic設有門市, 顯示香港品牌的優勢,
亦算是補救了QC上的不足。
但作為TF線頭炮商品, QC把關不力還是很打擊玩家對品牌的信心...
希望Kidslogic下一作Megatron可以挽回消費者的信心。
1唔可以變形
2唔係合金
唔值咁Q貴囉
靚真係幾靚
以後唔會再買佢地D野,買過四只ironman, mark 4,5,6 & war machine, 得mark 4冇問題, 其他只只唔系本身燈唔着就個地台燈唔著,我系海外又唔知點換,仲要幾舊水一只,買hottoys好過
個人覺得外型還不錯的, 就是早有聽聞這家廠的品質+它不能變形, 所以放棄了:shy:
1唔可以變形
2唔係合金
唔值咁Q貴囉
靚真係幾靚
zz晴天 發表於 28-1-2014 11:08 PM

值唔值依D真係好睇個人, 我自己係買一個角色, 一隻會著燈既大哥, That's all!!
合唔合金都無唔緊要啦...

以後唔會再買佢地D野,買過四只ironman, mark 4,5,6 & war machine, 得mark 4冇問題, 其他只只唔系本身燈 ...
wingsiu 發表於 28-1-2014 11:21 PM

QC真係抵打...
個人覺得外型還不錯的, 就是早有聽聞這家廠的品質+它不能變形, 所以放棄了
手榴蛋包飯 發表於 28-1-2014 11:52 PM

我倒覺得不能變形是非戰之錯了XD
不過看著那閃爆的塗裝就吸引死了XD
價錢係令人卻步既原因
大大影得好靚 ~
但係我見的實物卻和大大的相相差十萬八千里 . ..
係幾過引兼可動不錯,但QC實在太差 . . .
最主要係物非所值 . . . 個價錢,有60~80%係金屬都講得過去 . . .
真係捉到鹿唔識脫角 . . .
在下由動漫節時已留意,還期待有死對頭麥加登
覺得外形、上色也不俗
但是由於是新廠出,所以仍在考慮中,尚未購入
聽到有qc問題,就更加卻步{:1_204:}
我也跟其他樓上幾位大哥.相同見解..這牌子在香港確實很好.但對於 海外 或是 品質.例如台灣.就有點小遭..他們是作 聖鬥士大頭 起家的.前期PVC ABS用料作品真的還不錯.但是到了開發鋼鐵人跟後期的黃金聖鬥士.QC真的很差.光是雅典娜.雖然誠意很不錯.配件多.但是頭髮色會黏盒.掉漆.盾牌脫色.台座開關鬆弛等.問題一堆.我的牧羊座.腿還會掉下來.卻不能更換.因為當時代理說沒貨可換..我朋友也買過.雖可換貨.換回來QC還是差.所以買這家真的要碰運氣...之後要出"天空戰記-修羅".我也不太期待..假如是萬代就會買了...
價錢係令人卻步既原因
SimonC 發表於 29-1-2014 01:17 AM

沒錯...

大大影得好靚 ~
但係我見的實物卻和大大的相相差十萬八千里 . ..
係幾過引兼可動不錯,但QC實在太差 . . ...
Kuuga_iwsp 發表於 29-1-2014 02:02 AM

多謝支持~ 我在官店看Display都不錯吧:(
價錢的確比較不吸引...

在下由動漫節時已留意,還期待有死對頭麥加登
覺得外形、上色也不俗
但是由於是新廠出,所以仍在考慮中, ...
Keroro軍曹 發表於 29-1-2014 03:32 AM

QC的確抵打...

我也跟其他樓上幾位大哥.相同見解..這牌子在香港確實很好.但對於 海外 或是 品質.例如台灣.就有點小遭..他們 ...
gins6828 發表於 29-1-2014 03:48 AM

我都很替台灣玩具擔心...
如果有位擺,都留位擺 ES合金好過。

這款雖然不能變形, 但外型不錯,
唯一令我不買的原因 : 從未見過柯柏文隻手腕係斜上去, 好怪!!! 好失敗!!!
如果有位擺,都留位擺 ES合金好過。
老孫 發表於 29-1-2014 04:01 PM

Wall, 人各有志~

這款雖然不能變形, 但外型不錯,
唯一令我不買的原因 : 從未見過柯柏文隻手腕係斜上去, 好怪!!! 好失敗!!!
samsam0801 發表於 30-1-2014 12:53 AM

這個設計是致敬MP01啦XD
我都期待佢隻天空戰紀出成點