Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 比人掉晒你D公仔!?

叫你米成日玩公仔, 你就扮聽唔到, 好, 1於幫你掉鬼晒去.
相信1定有些師兄會聽過從家人口中說過呢番話.
你會點反應呢?
如果真係比人當垃圾掉晒, 你諗會點?

我試舉例, 不過唔關於玩具, 只是類同.
我識人響網上賣波鞋.
佢話有晚返到屋企, 成間房四十幾盒鞋比佢老豆掉晒!
"你得1雙腳, 就擺幾十對響度, 得個睇字, 又唔見你穿, 浪費地方, 幫你掉晒啦"
"我拿來賣架!"
"賣咩鞋呀你? 想發達想懵你~ 正正經經去揾份洗碗做!"
我識的呢位仁兄第日就搬左出外面住.
叫你米成日玩公仔, 你就扮聽唔到, 好, 1於幫你掉鬼晒去.
相信1定有些師兄會聽過從家人口中說過呢番話.
你會點反應呢?
如果真係比人當垃圾掉晒, 你諗會點?
bigtomm 發表於 28-1-2014 07:44 PM

搬出去住囖.
冷靜d啦大家~~~~~~~~~~~~~
關係唔好早搬早著
佢老豆又燥D既~~~~:oh:
我每次返娘家都聽到佢咁講!但家中有個守護神在家所以我好放心!唔洗掛住可以一直買落去!:x
好少會去到咁激既,除非真係關係好差
好少會去到咁激既,除非真係關係好差
Bat 發表於 2014-1-29 21:31

唔關關係差事, 只係個D人睇唔起D公仔. 再加上最恐怖是佢唔認為自己的行為意識有錯.
又舉例
eg.1 我外賣左碟菜回家, 沖完涼出去發現唔見左, 原來我家姐話酸左唔愛得. 我勁慶: "唔酸點叫勁酸肉排", 阿姐就發惡: 酸到唔食得, 掉!
eg.2 好似我跟老師學養菰, 呢頭見菰仔肥肥白白, 行轉背唔夠幾句鐘, 我阿媽以為碌木發霉, 把它連膠箱掉了...
如果真係比人掉晒d野, 我當然會好唔開心同"火"啦, 不過問心都要睇下d野係擺邊.

假如是同父母住, 間屋又係佢地, 如果是自己周圍放無寫清楚, 咁比人掉o左都無計. 因為佢地真係未必知邊d係要keep, 邊d可以掉. (要分清佢地係專登掉定係唔小心掉) 當然如果做得出呢d行為, 我就一定會計劃搬出去自己住了. 但一個人住, 除非家底夠厚, 否則都幾辛苦. 租屋又未必同之前一樣咁大, 到時放唔到d乜. 最佳方法可能係租倉放自己野.