Toysdaily 玩具日報

查看: 27747|回復: 31

[改造交流] 集大成的結果!我的終極 Dark Knight - Hottoys DX12 Batman改

一直以來不斷在網上收集了一些玩家的改造方法,由於發現有很多不同改做方式,所以只能順著自己的睇法在當中作出取捨,亦收集了一些他們自製配件,最後取了一些自己的能力所及去跟着改。

我覺得這也算是集合了各地玩家的心思而變成的終極
Dark Knight吧!

改造大致如下:

- 用造形畢地將下眼眶造細,之後上黑啞油

(與未改前比較)

- 頸位下的ball join 位拆走,令頸位能藏深些入胸甲內。

-   原設胸上那左右兩條駁帶位的外形是較方角形,DX 12則做得較圓,於是拿出來cut開再左右邊互換轉一角度貼回,重現返原設形狀。

改前

改後

-   膊頭位---將原本一塊膠過的膊頭位cut開再重貼,加強立體感,亦令兩邊膊位感覺收窄。

-  在背部cut開將body內的連身布衫剪走一部份,再縫回,令下身身形更slim,同時亦加大了活動能力。

-    cut走手掌後方整個手腕扣帶位

-   最後再加上Robbie製的咀partsTony Meis製Wire cape, Battle cape

做了另一款是套上沒有改動Body(沒有拆內布衫)的狀態+ Battle cape(短身)作比較,可看到大脾位較圓渾結實,下盤位亦較大少少。

仍覺得DX12是Hottoys暫時最高峰的作品,戰甲的製作方法完全重現返戲服的設定。經今次改造後還是喜歡拆了內布衫的身形!

因TD post長度限制, more photos in my blog!!

做咩吾入HT 1/4{:1_203:}
勁~~~~~~~~~~~~~看呆了~~~~
自製心目中最理想的batman,一流!:71:

越是好的figure越令人想改動得更好,ht這dx12是做到了。
做咩吾入HT 1/4
benice 發表於 28-1-2014 10:24 AM

入左了...:shy:

勁~~~~~~~~~~~~~看呆了~~~~
ricky246 發表於 28-1-2014 10:28 AM

謝謝!!!:)

自製心目中最理想的batman,一流!

越是好的figure越令人想改動得更好,ht這dx12是做到了。
catcat 發表於 28-1-2014 10:29 AM

我很喜歡改造...:)
本身Dx12已很出色,但其他玩家追求完美之心更強.....
能夠動手改到心目中既完美人偶,佩服師兄追求完美既態度!
自己改滿足感爆燈呀:71:
咁貴我真係唔捨得咁開刀...........不過改得好型~
無gum好手工,只能觀望,師兄,勁啊!
師兄好波喔~

:)
改得好正 :handshake:
excellent work! :71:
謝謝甘多位師兄欣賞!!!:$ :64: 我都係跟其他玩家改,他們實太強了~~
師兄 你真係好勁呀  特別係眼位真係改得好靚
dx12 原先隻眼真係太精靈了
件被風你有改過嗎
能夠動手改到心目中既完美人偶,佩服師兄追求完美既態度!
自己改滿足感爆燈呀
上帝 發表於 28-1-2014 10:53 AM

yesss...自改真係好好玩,好滿足:$

咁貴我真係唔捨得咁開刀...........不過改得好型~
denniskwong 發表於 28-1-2014 10:58 AM

Thanks!襯依架降左價入多隻改下啦~~

師兄 你真係好勁呀  特別係眼位真係改得好靚
dx12 原先隻眼真係太精靈了
件被風你有改過嗎
siuyat1986 發表於 28-1-2014 11:48 AM

謝謝:shy:yes..眼係大左少少..被風是另外買的。
樓主是玩家中的玩家,將心愛的玩具改良到至善境界,比淨用手「玩」更樂趣無窮!

恭喜你有這種熱情!