Toysdaily 玩具日報

查看: 29023|回復: 75

[玩具報告] [長文冇圖] Sideshow Darth Vader黑武士2.0 report

關閉 [複製鏈接]
影相唔係我強項,純文字討論,不好此道者請返回上頁:DD

我係響SideShow官網訂特別版,收貨後,
覺得比想像好,但仍遠遠不夠好。

首先要講講,我曾經擁有同廠出既Vader 1.0,
但因為嫌佢太高大而賣左,2.0未到手前聽聞同1.0一樣高,
個心涼左半截,結果實物到手又冇失望喎,
我唔知2.0有冇做細番,印象中以前HT隻Luke企埋去,
只到Vader 1.0腋下位,但同樣合埋腳平排,家陣就過到Vader 2.0膊頭,
最衰Vader 1.0已不在手,無法求證。

Figure本身唻講,睇report似乎無數人中Sad兼且Sad位層出不窮,
面罩嘴位欠銀Parts、壞燈、腳軟... etc 
唔知係自己冇仔細check定要求低,似乎冇事,
不過拿上手感覺真係好矛盾......
有D好有D壞咁,或者我試下由頭講到落腳。

首先講「頭」,佢跟左兩個,一個係唔預你打開既純頭盔,
一個係分開三件:「帽」+「面罩」+「真人頭雕連下巴位」
純頭盔果個冇乜特別野想講,
一開三果個做工就真係好精緻,面罩裡面Detail位、上色都做足,
但真人頭雕我個人好唔滿意,上色勁大陣"SS"味,算,預左,
最大鑊係神情完全唔知想點......
除左對眼同Sebastian Shaw(老Vader演員)一樣呆之外,
完全欠缺神緒,唔夠老態,塊臉亦唔夠白,
電影裡面Vader滿頭殷紅如血既傷疤(尤其後腦)係非常醒目,
相比下figure上既傷疤好淡色...... 出唔到電影裡面果種強烈紅白對比,
最後,個頭差不多完全Dup唔低,雖然跟左個唔錯既地台,
但重現唔到對住Darth Sidious跪地低頭既場面,好sad。

講完頭到「身」,件甲同1.0比較差不多冇進步過,膠感依然,
兩邊膊頭繼續用感覺好化學既布帶連接,不過胸口維生裝置既燈光效果不俗,
初初聽到話會著燈仲要係走馬燈,好驚出到唻好似聖誕樹咁滑稽,
好彩效果令人滿意,D燈唔太光o岩o岩好。不過講到入電......
佢響背後皮帶位「原創」多舊外露、體積唔細既電池箱,
係,果個位冇乜機會見,但HT可以做到電池箱收入Body裡面,而SS做唔到,
如果HT照SS咁出已經俾人插死左,但SS呢D「正義之師」出就從來冇人投訴。

講埋件披風,比起1.0果件質料薄好多,唔挺身,最奇怪係選用彈性布料......
其實睇落就唔覺o既,玩落質感古怪D囉。鐵線?Sorry,冇喎。

之後講「手」,呢度係我覺得成隻Figure最差既地方......
第一眼已經覺得手瓜幼比例怪,「鍊」落去即刻真相大白,
原來係瘦仔著大隻佬衫,以致Body「撐」唔起皮衣,
我完全唔理解因乜要咁做,整瘦對手臂唻「偷位」增加兩臂於胸前可動性?
但佢又冇預手型俾你玩撓手,咁其實想點呢?
攪到家陣郁親對手擺Pose都要調整件衫先出得番臂型,我覺得好失敗。

要讚既係附贈既手型真係好多選擇,除左撓手之外確實一應俱全,
但「量」同「質」又係兩回事,D手套既開口位開得太大太闊,
戴落去唔自己調整、就下角度,簡直有洗碗阿嬸戴清潔手套feel......
我想講1.0果隻Vader送既手套係冇彈性,但完全冇上述外型問題。

到「腳」,一句講晒:條褲霹靂無敵勁回彈
因為三角位布料厚而股關節做得唔實淨,
連單腳企另一腳90度提腿都無法維持,
甚至擺跪地呢D成個Figure重心�重量墜晒落去既pose,
都感到一定程度既回彈力,攪咩?我果隻特別腳軟?

配件唻講算係成盒野最滿意既地方,除左頭先提及好多手型可供替換之外,
地台、頭盔display架都可以著燈,效果亦非常之靚,成隻Figure最值租係呢度,
至於把著唔到燈既LightSaber...... 留番有Licence既「勁廠」出啦。

總結,其實成隻野由頭到腳細睇我係唔滿意多,已經出到2.0,又貴,
都只係響D「唔等駛」既地方進步,不過奇怪在成隻砌埋感覺又唔太差,
應該都係自己Fanboy心態作崇,畢竟渴左隻外型、比例「正常」既Vader太耐。

多謝咁有耐性睇晒,同唔同意冇所謂純分享個人觀感,總結一句:
好鍾意Vader可以照入
"好鍾意Vader可以照入"    :71:
頭像被屏蔽
其實我冇好仔細好仔細咁check過, 但應該冇你講既問題 :)
今晚番屋企check真D先
影相唔係我強項,純文字討論,不好此道者請返回上頁

我係響SideShow官網訂特別版,收貨後,
覺得比想 ...
JohnnyM 發表於 23-1-2014 03:02 PM

我最吾滿意係個body,特別係兩條腿,好似兩條竹甘一條直線落..其實我覺得可以美形化少少..依架好似用緊D過時舊body的感覺...大肶位接下盤位左右果個關節位(雀仔位左右)..企直吾隋隔住條褲都見到凹左入去...點解吾加條打底褲包一包...只係基礎級做法來.....其實總括來講仔細度爭D..
但同意你說---奇怪在成隻砌埋感覺又唔太差...可能我都...
你講開又覺, 真係似過時舊body.

其實隻野話好差又真心唔係, 只係出到2.0要求高D都好合理, 仲要唔係平.
Dup唔到頭真係好sad, Vader比一般1:6高大, 家陣同人對戰想同對手直視都做唔到, 唉!
很好的report~ 雖然如有些少插圖會更好 XD
我都係sw fans,但我只有m記的darth vader 2.0,其實我覺得那隻已經很好,係矮細左少少。當初公佈呢隻SS真係好值得期待,只係個人覺得太貴所以最終都無訂到。實物推出後,諗住睇人d相止下渴,但反而又覺得無乜特別吸引。其實最唔順眼既係頭盔,個dome位唔夠大,搞到好似"面闊頭窄"咁 (其實呢個問題1.0仲明顯)。真人樣其實我覺得不錯,但就唔似Sebastian Shaw,不過SS好似一向都鐘意將Vader"靚仔化"咁,我覺得呢個可能係SS心目中anakin未"覺悟"個樣。如果齋講似,medicom 2.0真係仲似D,傷疤亦紅D(見ching有提及呢點)。頭dup唔低呢點其實m記都係咁,因為頸甲頂住,我以為只係m記係咁,真係估唔到ss都係,其實真係一大問題,因為即使不跪,頭望前方很難擺出霸氣pose,天下chok樣不嬲都係要頭微垂的。除以上之外,其他地方其實睇落都好正! 作為fans都好想入,無奈要睇價錢做人...
你講開又覺, 真係似過時舊body.

其實隻野話好差又真心唔係, 只係出到2.0要求高D都好合理, 仲要唔係平.
...
JohnnyM 發表於 23-1-2014 03:31 PM

要睇下有冇得改造下...我遲下會執下佢個body...
i ordered in toys hunter. hope the quality is better la
Vader"靚仔化"呢樣野真係頭痕... 你話當係"未覺悟"樣呢個構想都幾好, 哈哈!
M記頭雕真係似好多, 但成隻比例細晒夾唔到其他1:6玩所以放棄.
Ching, 請問SS訂運費來港要多少?謝
回樓上: 運費40蚊美金

琴晚上HT-SB拎WM 2.0, 望番佢D Display櫃,
SS兩隻Vader佢地都有show出唻, 仲要拍埋一齊放咁滯

咁睇好明顯, Vader 2.0企埋上今次送果個台座先 = 1.0咁高
今次個台座咁厚, 可以想像下1.0做大得幾離譜

兩隻放埋一齊睇, 2.0望落又真係比1.0順眼好多, 除左對手套之外...
雖然睇文可以感覺到師兄既心情
但係師兄行文太風趣,一路睇一路笑(毆)

小弟新入12"坑無幾耐
近日俾網上REPORT毒到,入左隻YODA(兩頭兩櫈連光劍版)
計埋YODA都係得兩隻12"(另一隻係HT既積克船長)

YODA未入手前都有留意過呢隻黑武士
只係曾經係屋企附近玩具店見過DISPLAY既1.0
見到佢D衫褲老化爆皮實在太嚴重,所以忍手睇定D
而家見到CHING咁講,都對SS有所保留

老實講,以手上我有既呢2隻12"黎比,我覺得SS同HT真係有距離
不過價錢實在平易近人太多,只係佢一味出STAR WARS,好似無點見出其他系列
好想有廠出ASSASSIN'S CREED呀!!!我要阿泰爾,阿泰爾鎧甲,啟示錄版,康師傅,肯威.......:sad:
回復 3# dordor

我隻真人頭上色都有一d白點,特別頭頂位置。
你隻d件有冇花痕,缺色,油跡問題, belt爛皮, 同埋display helmet擺helmet同mask個舊野有冇唔係垂直線?
論細緻度普遍唻講係HT高好多, SS出品始終達"玩具級"多過"收藏級",
但係SS亦有佢優點, 例如附送既手型全部都跟獨立Ball point,
唔似得HT下下換掌都要拔拔插插到滴晒汗, 雖然唔算易爛但始終係不便,
好多時仲實到根本手拔唔開要用牙咬...

另一位師兄, 我冇仔細Check到咁既地步, 冇明顯傷痕我收貨架啦.
不過自己果隻應該冇你講果D問題.