Toysdaily 玩具日報

查看: 24334|回復: 41

[詢問] 打磨機一問

小弟想買打磨機, 但市面有好多種! 請問有無c hing可以比d意見. 謝謝
小弟用緊david 300,多配件,可教速度

可睇片參考

http://www.youtube.com/user/mgmhobby/videos
回復 2# verywai

C hing,請問重唔重手?用得時間長,機身會唔會好熱?
  請問幾銀?邊樹有?  謝謝
回復 1# hon8815

建議閣下到「熱血創作地帶」詢問, 那邊的版主: 太歲, 是首辦原型師, 必定幫到閣下。
http://toysdaily.com/discuz/forum-25-1.html
用緊尼隻 2魚,, 當埋鋸同鑽用. 2mm銅支照鋸 重同大架 但整模型30秒內都完成任務,買多條夾頭軟軸都無乜點用.

夾頭軟軸
回復  verywai

C hing,請問重唔重手?用得時間長,機身會唔會好熱?
  請問幾銀?邊樹有?  謝謝
hon8815 發表於 22-1-2014 14:56

唔重手,好似支電動牙刷咁
初頭用,用一陣就發熱,後來有人話因為香港電壓較高,所以加多左個變壓器,而家磨足一日都冇事
售賣地方就check pm
唔重手,好似支電動牙刷咁
初頭用,用一陣就發熱,後來有人話因為香港電壓較高,所以加多左個變壓器,而家磨 ...
verywai 發表於 22-1-2014 08:11 PM

師兄可否PM埋我售賣地方同幾錢??THANK YOU
david系列絕對係好嘢.
可能係現時模型向最正嘅打磨機
但毒性好強,一用就返唔到轉頭.
又因為好好用,所以會練少好多功夫喎.
同埋佢嘅好用程度會令你忍唔住諗:如果300都咁勁咁白色果支550呢.....黑色支550E又有幾正呢.....
好危險~而且個價都好堅揪下
回復 5# thunder04

師兄可否pm埋我嗎,
我想一次過買主機,軟軸,變壓火牛
非常謝謝:77:
回復 8# 不肖生

冇錯,毒性好強,而且好依賴,冇佢好似唔想砌模型咁:80:

不過想強調一樣野,用打磨機處理一些細件時要特別處理,試過有一次磨細件,但轉得太快,件件飛走左,搵左成日都搵唔到....另外起初用唔好太心急,磨多左就麻煩:55:
回復  不肖生

冇錯,毒性好強,而且好依賴,冇佢好似唔想砌模型咁

不過想強調一樣野,用打磨機處理一 ...
verywai 發表於 22-1-2014 11:04 PM

所以應備一套勁野, 一套無咁勁入電芯的
回復  thunder04

師兄可否pm埋我嗎,
我想一次過買主機,軟軸,變壓火牛
非常謝謝
power_moon 發表於 22-1-2014 10:50 PM

個陣無時間去鴨寮街買(多數8點落閘),  所以TB買. 計埋運費應同香港差唔多,有時間去埋鴨寮街睇下, 順便買埋D鑽咀,磨頭,
回復 12# thunder04

好似大碌左D喎...:x
回復  thunder04

好似大碌左D喎...
verywai 發表於 22-1-2014 11:15 PM

因為重工用啊:34: 3秒內將隻GM大腿順滑斷開
以前都有支鴨街台灣野都係2魚唔駛, Size力水同David差唔多. 但好膠. 借占過俾人用就報消...類似款就搵唔翻, 要細真係David