Toysdaily 玩具日報

查看: 6467|回復: 12

[吹水專區] 完美主義者的痛苦

有時覺得自己連買玩具都要完美。實在覺得辛苦。

有時會因為買左隻SAD貨,或者本身果款玩具QC無預期中咁好,而短時間再放售。
買買賣賣,有時反而少左享受玩具的開心。:44:

面相,腳軟,爆衫 得問題

醫學研究顯示,完美主義者,比別人更容昜患上憂鬱症、焦慮症和強迫症等情緒困擾。

會唔會有一日發覺原來玩具引致情緒困擾{:1_200:}
我以前都係完美主義者,但係而家只要唔當眼既問題都由得佢
講真香港天氣咁潮濕,除非唔display, 唔係就算放櫃耐左金屬件都會氧化,膠件出油,白件變黃。如果唔display, 咁完唔完美其實都無咩分別
而且玩多兩玩/變型都可能爛,甩油
再者就算唔玩唔display, 到咁上下又出version 2, 你呢隻舊版立即"唔完美"
所以其實唔駛咁介意"開始"時完唔完美,因為"最終"都唔會完美^_^
那麼你每日照鏡子,看著自己的事業,是否又很難受 ?
我唔介意完美主意者,因為佢地確實生活得極為痛苦
回復 4# 老文

完全認同。可能佢地都唔想係咁。{:1_198:}
回復  老文

完全認同。可能佢地都唔想係咁。
jaja.henry 發表於 29-1-2014 03:58 PM

x 2 呵呵:71::73::34:
For toys... I'm really a perfectionist... So I'm proud that all my collection are nearly perfect. :shy:

Lucky that I'm really happy for this.  :)  Certainly, need more time to check the stuff is really a matter.

Anyway, enjoy! :)
我同情 完美主義者,不過係晤阻人果d, 就最憎果d 驗者官,驗紙驗盒 又睇n咁多盒 …… {:1_213:}
完美主義者 .其實是一種病!!
其實痛苦定享受好個人,唔影響其他人就無問題,但有不影響人的完美主義者嗎......

玩具從來都會有缺陷有破損有老化,豆丁時真係識得買超合金中唔中sad貨?識得分日版亞版港版?識得炒家行程?最重要有多少玩具能100%保存到現在?究竟玩具質量下跌,定還是人大咗想得太多?我只替今時今日認為有要求嘅玩家們悲哀........
同為完美主義者既我 身同感受。明明系無關緊要既野。我都可以糾結好耐{:1_201:}
回復 11# jy02577991

明白明白。 我都係咁。
齊套。有d玩具,放左出街又後悔。留係度又... :69:
我覺得世上無完美, 自己覺得OK, 接受到就可以了. 用玩具做例子, 可能有人會為了"完美"去將幾套以上的玩具再組合返成一套. 又有人會自己去改, 改到自己喜歡等等. 最緊要係玩得開心, 買o左返黎係用"欣賞"的心態去玩/收藏 (我自己買o左就一定會開黎玩的~)