Toysdaily 玩具日報

查看: 4400|回復: 26

[FW] 香港小巴o既最高速理論!!

香港D小巴有幾勁? 睇完你就知~ :DD (睇過可以唔理 :shy: )

我對小巴的感想

小巴會勁過三級方程式賽車
講圈速一定係小巴佬勁
但講好灣,一定係巴士佬,
尤其係渣港島半山,赤柱,及海洋公園線果班
10mins屯門出旺角
但小巴佬能夠用架小巴做到飄移喎~
我坐過架旺角入荃灣小巴,晌美孚甩尾.
架住由荃灣出佐敦, 架小巴晌青山上落片灣.
如果大家有幸既話,可留意一架行彩虹之荃灣van仔.
架van仔有Recaro桶seat, 真皮三幅呔盆, 短波棍頭,有地毯,
有成set Kenwood音響連大喇吧+subwoofer. 有個胡so佬渣.
果次簡直係我生以黎撘van仔最高響受

有一次坐城巴入赤柱座上面..
司機片完個灣之後,我由右手邊排鄧飛左過左邊.
香港迪士尼如果要整個有香港特色過山車,可以考慮以van仔為藍本.
又或者搵一批香港van仔,重新包裝車廂用來作香港迪士尼專車,
等D遊客未到迪士尼已經知咩叫刺激,知到香港迪士尼唔係小野.

「公路最高速理輪」
唔係Initial D Toyota AE86,唔係秋名下坡道!
係16座位 Toyota Coaster, 係青山公路,屯門公路, 龍翔道,同西九龍走廊!

大家有冇發現佢地唔止行車快?上落客都快
有時夜晚撘Van仔
司機永無停定俾你上車,我要首先自己助跑幾步,
架車開定門駛到埋我身果陣就順勢跳上車.
當司機大佬"feel"到你只要有其中一隻腳係踏左上車時
佢地就即刻地板油去. 而我上左車之後
亦甚少雖要用自己既腳力行去座位.
因為佢一加油時,架車既去勢同衝力
已經將我"fing"到去最近既座位道.
緊緊既將我背隻黐晌椅背上面.
同樣地晌落客時, D司機永遠唔使拉開門手制.
佢地既車速+急剎已經可以將度車門彈開.
個客就因為急剎既衝力好自然會由車尾被"送"到車門位置.
跟住快手比錢然後跳車. 個動作十足十二次大戰美軍第101空降師.
所以搭得多小巴可以做雷霆傘兵.
同埋大家記住,以佢地既\"效率",
上車果陣你已經要準備定嗌"有落".

所以小弟最近買左新車
但未諗到放咩裝飾品上去
而家諗到啦
我會晌車頭玻璃掛個寫住「旺角至荃灣千色店」既膠牌
型爆 高速既像徵!

小巴佬使乜空氣動力學呀?
小巴佬使乜定風翼
小巴佬使乜大包圍
小巴佬使乜19吋合金鈴
小巴佬使乜VTEC
小巴佬使乜快cam
小巴佬使乜大尾牙
小巴佬使乜氣蕉+中至尾候
小巴佬使乜防滾架
小巴佬使乜搭頂吧
小巴佬使乜咬牙避震
小巴佬使乜米芝蓮

遇著小巴佬, Type-R行埋一二角
一係就落車然後上埋架小巴
小巴佬載晒你全家上車都快過你一個渣.
D人授保險電視廣告應考慮用坐小巴黎做題材."澳門可以開個小巴3級大賽=︿="
樓主真係寫得超正
睇到我熱血沸騰
原文章由 tmisthebest1980 於 25-4-2007 03:56 PM 發表
樓主真係寫得超正
睇到我熱血沸騰

唔係我寫o架~~ :ice:
如果真係有架咁ge小巴,我真係好想去坐ar
原文章由 tmisthebest1980 於 25-4-2007 03:59 PM 發表
如果真係有架咁ge小巴,我真係好想去坐ar

有!!!!
將軍澳去土瓜灣有條105號小巴線
唔好返工放工時間搭
飛得最勁既應該係: (全部都係深夜)
荃灣<--->九龍/港島紅小系列
大埔道紅小系列 (我親眼見過d小巴"訂"彎"訂"到d車輪離地)
屯門元朗紅小系列

而日間飛得最勁既應該係來往屯門同上水既44號綠小
搭過d人都話架架車o係新田公路都開到110~120, 仲快過d私家車

[ 本文章最後由 hime 於 25-4-2007 04:24 PM 編輯 ]
青衣同葵芳既88d都幾勁,十足頭d既碓冰
傳說中的Recaro桶seat原來巴士兄都有坐過........真是好勁的
真的有桶seat咁正??
亡命之途 - 謝安琪

作曲:周博賢|填詞:周博賢|編曲:周博賢|監製:周博賢/小池石涼

客滿一秒 腳掣放開 超速飆車像競賽
搭客尖叫 當作喝采 司機跟速度在戀愛

#身邊映像化開(迷離幻覺車廂覆蓋)
 時空扭轉極精采(數秒像變十數載)#

此刻我坐在門內 置身這小巴飛車總決賽
能否終有幸踏門外∼Yoi 越望越感慨(有太多未放開)

*雙親寄望在期待 與好友昨日正吵著回來
 縈繞的掛慮尚存在∼Yoi 越念越悲哀(上錯車是意外)*

按照需要 轉線閃開 拐彎衝燈是熱愛
對鏡一照 看見托海 司機跟虛幻在相愛

REPEAT#

@此刻我坐在門內 置身這瘋癲飛車總決賽
 能否終有幸踏門外∼Yoi 越望越感慨(有太多未放開)@

REPEAT*

停留下來 眼蓋張開 彷彿終於放棄了比賽
再看清楚 惶然憤慨 燃油正盛載

REPEAT@

多少約會在期待 買衫褲費用正好賺回來
向蒼天發誓將過失都改 但願避得開(這次純屬意外)
原文章由 亞煞玲 於 25-4-2007 04:23 PM 發表
傳說中的Recaro桶seat原來巴士兄都有坐過........真是好勁的

我未坐過o架... :ice:
原文章由 SuperBus 於 25-4-2007 03:48 PM 發表
香港迪士尼如果要整個有香港特色過山車,可以考慮以van仔為藍本.

好正:DD
原文章由 路人丙 於 25-4-2007 16:27 發表
置身這小巴飛車總決賽

講得好
香港既小巴遲早可以載人上太空
+oil:DD
我想聽首歌點唱~ :shiny:
我有一次夜晚係旺角搭小巴去華富村∼
行紅隧經港大,薄付林,去華富,全程無踩過break~

總時間:15分鐘∼ :die::die:

個時仲未有速度顯示牌,不過一定過120~!!  :!:!
落左車我隻腳都有D震,哈哈∼ :ice::ice: