Toysdaily 玩具日報

查看: 17103|回復: 16

[玩具報告] LEGO microfighters~X-Wing & 千歲鷹~

剛剛過去的星期天.雖然不用上班但還是一早起床,

因為又到了一年一度的LEGO首賣會.

去到時已經人山人海,不過還好全部宣傳單中的SET都還有貨.

(其實有沒有被清空也是沒錢買...不過看看總是開心的.)

順便一提,THE LEGO MOVIE價格不高,而且有些造型滿吸引的,很有興趣的看了很久,

但最後我相信一般情況下這一系列的價格應該會......

所以最後將資源放在其他系列上.

歌劇院,很吸引的一組!

看有朋友入手了兩盒!!

老婆大人也建議入手...問題是我沒錢...

一輪的掃蕩之後滿載而歸...看著別人大包小包的.

而我只入手了幾款小品,不過付款時還是感覺到由錢包來的刺痛.....

沒太多錢買,於將希望放在運氣,看看有沒有機會抽到歌劇院,X-WING...等大物!

結果當然是空手而回.

不過氣氛很好,看看也開心.

頭150名去到的朋友有禮品一份.

內容有R2-D2匙扣,電鍍版Darth Vader,T-shirt一件可惜是M碼,只夠我穿半邊身...銀色包包的是一堆散件,有點似補充包.

看看收穫了.

這一對很可愛的CREATOR系列是老婆大人的,她覺得很可愛,那我沒有不入手的理由.

DUPLO是送人家小朋友的.

至於我自己的,

有下面5款小品,也是因為可愛就入手了.

下面會先分享星戰的兩組,而CHIMA的三款留下一回再說.

三件比較大一點的.

這就是全部的收穫了.

~~~~~~

先看永恆的千歲鷹!!

產品名稱:Millennium Falcon

產品編號:75030

系列:MICROFIGHTERS

人偶:1個

出品年份:2014/1

內容有兩小包件,一說明書,沒貼紙!!

HAN SOLO

兩個表情,身體雙面印刷.

有點遺憾是頭髮不能完全遮掩住表情.

千歲鷹動工!

不算複雜,但頗有神韻,原本鐳射炮的地方換上飛彈也算有趣,而背面引擎用上透明件加了不少分數.

原駕駛室的地方是印刷件!

~~~~~~

到X-WING 了!

產品名稱:X-Wing

產品編號:75032

系列:MICROFIGHTERS

人偶:1個

出品年份:2014/1

內容跟千歲鷹一樣有兩小包件,一說明書,沒貼紙!!

X-Wing Pilot

也是兩個表情,身體雙面印刷.

X-Wing

這顆1X1有孔圓白件我是第一次見.

四支鐳射炮變成四支飛彈,裝上之後就完成了.

機體雖小但機翼還是可開合.

很可愛的一對,用件也不馬虎,我覺得比之前的星球系列更吸引.

完成了這一組之後開始心思思想收其他款式了.

下回預告,同價位的CHIMA系列,就角色的吸引力可能不如星戰,但用件方面彷彿是新零件大雜會,如果喜歡組機甲一類的朋友不容錯過!

i like the mini set of SW :43:

don't see the mini set of SW in US lego store or US Lego.com S@H website!

I don't think it will release in the US!
回復 1# warxv

x-wing 同 千歲鷹 好正呀 ~~~ 今年必入 target 之一!!

c-hing 你住果度係咩地方?
買咁耐lego star wars, 由市場冇乜款, 後期狂復刻, 到近期係咁出白兵補充包(但那些clone真的好陌生...)
這個MICROFIGHTERS真係燃起我久違了圓lego star wars的衝動!!
相比起教早前用星球波做包裝, 有齊人仔名牌迷你載具. 這個騎乘系列更令人喜歡~
i like the mini set of SW
ygat2005 發表於 6-1-2014 11:01 PM

真係幾可愛,而且唔太貴.

don't see the mini set of SW in US lego store or US Lego.com S@H website!

I don't think it will r ...
Vaio 發表於 7-1-2014 01:39 AM

偶爾會有早於美國推出的情況,但SW會不在美國推出的可能性就太低了.

回復  warxv

x-wing 同 千歲鷹 好正呀 ~~~ 今年必入 target 之一!!

c-hing 你住果度係咩地方?
轟太郎 發表於 7-1-2014 09:38 AM

我住咩地方??香港囉.

買咁耐lego star wars, 由市場冇乜款, 後期狂復刻, 到近期係咁出白兵補充包(但那些clone真的好陌生...)
這 ...
廿一月 發表於 7-1-2014 09:42 AM

我以前都有過見SW就全SET入的時代,不過好多年前了.
近年的新版其實都有D吸引力,不過始終有舊版,個價又唔平,出手的意向低很多呢.
這次的MICROFIGHTERS的確比之前的星球系列吸引得多.
小弟係英國都係買咗xwing同千鷹號,真係好吸引,size剛剛好。
期待之後的Simpsons 系列

d 個 Star Wars microfighters 系列真係好吸引 ... d 車好 Q ... 岩晒我 d d 冇位砌大野既新玩家 !!
:71:
首賣太早起唔切身
星期一買左creator貓仔+老鼠, 同埋蝙蝠俠細set 叫儲夠換利是
結果中左800蚊平100
btw, 如果你鐘意玩moc 今年真係好多set 值得入
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
我啱啱都入左呢兩隻,忍唔住入埋tie fighter
SW microfighters 系列既 "驾驶仓" 真系好抵死..
小弟係英國都係買咗xwing同千鷹號,真係好吸引,size剛剛好。
期待之後的Simpsons 系列
willywonka 發表於 7-1-2014 10:49 AM

SIMPSONS毒呀!!唔中人都中屋,好多年無出過咁樣大屋了!

d 個 Star Wars microfighters 系列真係好吸引 ... d 車好 Q ... 岩晒我 d d 冇位砌大野既新玩家 !!
:71 ...
Vince 發表於 7-1-2014 11:06 AM

歡迎加入LEGO的大家庭.

首賣太早起唔切身
星期一買左creator貓仔+老鼠, 同埋蝙蝠俠細set 叫儲夠換利是
結果中左800蚊平100
btw, ...
Endless 發表於 7-1-2014 01:26 PM

我中左250減20,而且又唔識分單,只得一封....
喜歡MOC的今年真的頗多有趣東西,我會特別推介CHIMA,因為好多新件同新BALL-JOIN.

我啱啱都入左呢兩隻,忍唔住入埋tie fighter
taikin0901 發表於 7-1-2014 06:47 PM

我都考慮返香港就補貨.
i just bought both from aeon but look like sold out x wing