Toysdaily 玩具日報

查看: 6881|回復: 14

[改造交流] NECA- ROBOCOP 18" Figure Repaint

經歷8年老化, NGOH1的2005年出產NECA- ROBOCOP 18" Figure的塗裝開似被氧化.
雖然ENTERBAY的亮麗ROBOCOP發售在即,  但在這之前還是很愛NECA這個好物.
於是決心把他REPAINT~

再一次大頭蝦地忙記拍改造前照片, 於網上借圖吧! 但是本人的比下圖的變壞很多~

NECA原來的塗裝並不差, 但還是想做更接近ROBOCOP2的幻彩藍, 結過果玩死自己了...

勉強表達出藍紫幻彩了, 之後還有沉重的拋光工作...

成品自己是幾滿意的, 跟各位分響一下~

呢隻算係好物....後悔當年無入手:56:.....ching repaint得好正:71:
咁大隻番噴有心有力!:71:

師兄似乎係用噴陰影影方去表達幻彩效果,落筆地方恰到好處,nice~

年前睇模型雜誌介紹,日本似乎有幻彩塗料推出,如果下次再氧化,可以考慮一下。
NECA啱啱公開預訂1:4MK21金餅lRONMAN了。$799 唔知今次QC好唔好得过隻MK7呢?:58:
detail and nicely painted, 好正! :71:
呢隻係用料質地唔夠好, 但外形一流
Support!:love:

回復 4# 黃金獅子座

C兄邊度訂?可pM?謝謝:64:
回復 3# catcat
是啊 貓兄! 就是在高光及影位噴藍及紫扮幻彩效果。 但因為我無噴槍, 只係用噴罐完成, 所以無法做得細緻…
如貓兄有幻彩油的資料可pm 一下嗎? 買到的話也想再試噴
回復  catcat
是啊 貓兄! 就是在高光及影位噴藍及紫扮幻彩效果。 但因為我無噴槍, 只係用噴罐完成, 所 ...
Satogill 發表於 5-1-2014 10:42 AM

果期電擊hobby 掉左了,小弟用"幻彩油"做key word的結果:

http://www.hkml.net/Discuz/viewthread.php?tid=102763
果期電擊hobby 掉左了,小弟用"幻彩油"做key word的結果:
catcat 發表於 5-1-2014 11:59 AM

Wooo! Thanks a lot Cat大!!
回復 8# hillscheung8234

應該一般有上兩隻1:4NECA產品嘅店都有,如超人店、皆旺地庫、TH都可去問下就知。
回復 12# 黃金獅子座

謝謝C兄・・・・・・・・・・・・・・・・:64:
Good work! Excellent!
正到痺!!!{:1_205:}