Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 大凱撒

[玩具攝影] 肥姑媽蜘蛛仔驚世現身

一直很想買一隻能平衡可動性及造形美的蜘蛛俠,12 吋當然可以兩者兼得,但價錢又是問題了。

孩佬的看來看去又不太合眼緣,吸引在下注意的就是MAFEX及這只FIGMA了。

之前一直沒有買MAFEX,因為當時FIGMA發表了這隻,所以打算比較一下才沒定買那一隻,最終MAFEX沒有貨了,FIGMA是唯一選擇。

FIGMA的出品解決了MAFEX關節太明顯的問題,可動性比同廠的更高。這個動作龍騎系列是做不到的。
而且顏色用得很出色,充滿華麗感覺。

FIGMA中很少見的可動腳尖,較有印象的是MJ,而這次蜘蛛仔也有。

然而也不是完全沒有問題,除了CHING們覺得身型太纖瘦,有點像女性素體外。在下有三大不滿意:
1. 大腿上出現了分割線,原意是為可動考慮的,但這位置一分割便連其他紋理也分割,這點MAFEX做得較好。
2. 頭太圓,蜘蛛仔的頭是正常人帶頭套的,理應較修長。太圓便與瘦削身形不一致了。
3. 蜘蛛絲太短, 造不出吐絲的氣勢,吐絲飛蕩的較果也削弱了。跟來的握物手首也不能配合蜘蛛絲,這也是敗筆。

蛛絲太短,拍照時便要調一下角度遷就了。

書包及手機是MAFEX未有提供的,除了為重現片中畫面,也是重現你我那些年的珍貴片段。

「媽,返學啦!」

「爸,今日要留校幫老師佈置聖誕裝飾,唔返嚟食飯啦!」其實約咗女同學慶聖誕。

那個年頭,MJ還很紅。

學生哥當然扮BEYOND係最型。(結他從梓貓處借來)

但時光飛逝,青澀的時代已遠去。
「逝去日子 擁有多少
逝去日子 失去是否改變」(BEYOND)

雖然有弱點,但這隻算是上盛作品,起碼也比之前山口那只表現理想。至於價錢,見仁見智,一般FIGMA價錢,你認為值就值。
多謝收看!

”FIGMA的出品解決了MAFEX關節太明顯的問題”

我真係睇唔出關節有幾唔太明顯,手肘同膝關節一樣超明顯,反而Mafex先至冇咁明顯(有師兄出左對比圖)
http://toysdaily.com/discuz/thread-201940-3-1.html
睇嚟呢隻真係女性素體嚟, 大家可以留意吓肩位好窄, 而腰至盤骨位又勁有女性線條

今日開黎玩左陣,相當唔錯,
新素體可動真係掂,好扭得
雙腳接地性Ok
身形線條同造形還原還都好好
不過就好似樓上ching所講,膝蓋同手㬹關節大得過份
比mafex 好既應該係高可動同唔會成日甩關節
今日開黎玩左陣,相當唔錯,
新素體可動真係掂,好扭得
雙腳接地性Ok
身形線條同造形還原還都好好
不過 ...
神打魔帝 發表於 1-1-2014 07:55 PM

高可動我都係覺得Mafex好,甩關節我果隻又冇喎:(
睇過師兄們的比較圖, 都係覺得 Mafex 的好一點, Figma 的太女性化.
對我嚟講呢隻唯一可取之處係金屬色
關節太礙眼......
Figma手肘同膝頭個關節真係又顯眼又大到遠近馳名,不過呢隻Spiderman都唔錯既,對於無MAFEX版既我黎講,可能已經係最後選擇……
剛行孤…… 我覺得巧貴:die:
个body好乸型啊wor!
真係各花入各眼,公仔本身完全冇肌肉感,你睇下距大脾,一D線條乜没有,好似做緊3佰幾{:1_236:},美玩系要粗豪D至得!。(個人睇法)