Toysdaily 玩具日報

查看: 6209|回復: 14

[玩具報告] 奇魂工作坊!!!!FW GUNDAM CONVERGE 後追!!合集玩評分析(多圖注意)

由於小弟由CONVERGE9開始玩起,因此CONVERGE1-8都需要後追,不過,亦由於小弟見到早期既GUNDAM CONVERGE真係炒得太高的緣故,我只係入左4, 6, 7, 8。其他個D,都無入番。不過,入埋其他SP,再等下遲下既復刻版,應該都差唔多夠數~
至於點解無啦啦整個合集,就係之前出左本COMPLETE BOOK,本來滿有期待,點知.....所以不如我地玩家自己影下相,做下玩評,畀其他有興趣既同路玩家既一點參考好過~

足本報告,可以到小弟的FB玩具專頁參閱https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1445813428980292.1073741847.1433811360180499&type=1

CONVERGE 4:早期的GUNDAM CONVERGE,呢SET含金量都唔錯,但係個別QC真係麻麻地~~

GUNDAM CONVERGE 6:呢SET含金量尚可,而且出合體機,幾有新鮮感~~不過個別QC仍然不太好,大家睇下隻STRIKE就知~

SP好多時候都係轉下色同換下武器~

CONVERGE 7:含金量下降,我個人較有興趣的是合體機SUPER GUNDAM。

不過合體個時都幾麻煩,好多碎件~

CONVERGE 8:呢SET真係好玩既機唔多,FREEDOM自己擔大旗,但係個設計都係做得麻麻地~~

SP得幾求其下~

紅、綠勇一影~

鐵球最可愛~

CONVERGE 9:呢SET最大的賣點就係OO RAISER,的確係好有氣勢~~

SP又係好求其下~

CONVERGE 10:感覺上,成個系列開始有D睇頭,WING ZERO係隻翼差少少~

隻金做得幾好~

又係換武器的SP

由於相片數量頗多,因此將於下一個帖繼續報告放送﹗
足本報告,可以到小弟的FB玩具專頁參閱:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1445813428980292.1073741847.1433811360180499&type=1

CONVERGE 11:呢一SET正野頗多,用來試下入坑就相當唔錯~~

足本報告,可以到小弟的FB玩具專頁參閱:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1445813428980292.1073741847.1433811360180499&type=1

高達個D梗係做得唔太好~

其他配角反而做得好好~

CONVERGE 12:同樣,都係好多正機收錄左,內容唔錯﹗

SP只係換下色,但感覺已經唔錯

玩完哂正規個D SET(月底將會出CONVERGE 13,又係必玩之作~~)

第一野,先來OPERATION JABURO~~呢SET野好既地方,就係將一年戰爭既機體合集之外,重將之前已經炒到上天既機體出番,咁就唔駛食炒價了~

出得麻麻既高達~

其他個幾隻反而出得幾好~

將SP01的高達也放在一起玩,感覺幾好~~

之前唔太LIKE SP01 GUNDAM 個DESIGN,但後來睇完又睇,感覺新DESIGN的確有其優勝之處~

再來,就是GUNDAM UC的三機體SET~

感覺上,都係唔太正~

SP01:永遠的宿敵,同樣個價都係炒左上天——NU GUNDAM和SAZABI。如果講珍貴,一定係SAZABI,因為復刻無佢份,偏偏佢又係好正~

SP01「正」在隻機體做得DETAIL~

SP02:呼聲明顯不如SP01了~

新出的EX01剎帝利,在QC方面,的確比前機做得好~~

SP03:高達和自護呢個N年組合,百看不厭,真係幾有FEEL架~

如上文所述,高達係用新模整出來的~

少有有得玩既GUNDAM CONVERGE

對望﹗

SP01 + SP03 合集一影~

SP04:用機體的實力來計,呢SET都係差少少~

卡碧尼SET

大佬出埋來~

其他SP....

小弟將大部分的GUNDAM CONVERGE放在一起,然後一次過拍照~

拍攝了不少相片,可在小弟的FB專頁查看~

留位繼續上載其他圖片:預告——以高達系列為主題的CONVERGE合集,相信可以比COMPLETE BOOK排列得更有意思~

Part 1 至 Part 8 便由小弟來補足吧~  :65:

回復 4# 傲龍未展

當年出PART1個時感受唔到佢既魔力,到感受到個時已經太遲了~~佢呢SET野又好衰,笨大成日玩再版,偏偏就係呢SET野唔再版,勁灰~
回復 5# kkkiii0079

那些7-11限定及誌上限定的款式, 才是最可惡的.  :68:
師兄努力!

[tr][td]

抽下水先,有好多都冇開合,分享一下我的散入。[/td][/tr]
[tr][td]
本來諗只係入z系列,因為單入要周圍揾最後無左件事,:time:
有無ching可以影個z系列出黎分享下:handshake:
[tr][td]
山吹老師 發表於 25-12-2013 11:12 AM

ching兵力強勁:D

CONVERGE都郁得架
blog05f.blog.163.com/blog/static/224901067201388113519355/

各位的分享厲害,厲害:shiny:
FW我唔多,分享下我隊軍隊:34:

Converge 系列就是型啊~~~:$
支持一下~~~ :)

大家既收藏都好正~~~有齊全既丶量産既丶改造 可動既~~~

精彩 !

希望佢繼續 品質出好D , 冷門機出多D !

00胸口的白色件不知所踪了.... /_\

我的
Very detailed report!! :71:

想問師兄「含金量」是指骨架嗎?