Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 玩具既討論

我就唔明啦,玩具當然冇完美,呢樣好正常,咁有缺點,人地提出有乜問題?
今朝系另一個專題玩具論壇度睇到一個帖,咁有人講下新出果件玩具既好同唔好同期待,但就有另一d好中意果件玩具既人又話人地葡萄又點點點
我唔明,玩具論壇唔係比人討論玩具嫁咩?要中意件玩具當佢神咁拜係自己既事,但人地覺得有不足又有乜問題?點解係要人地認同佢中意既野,一唔認同就當人敵人咁?話人雞蛋裡面挑骨頭同天馬行空,但到佢地唔中意既玩具又雙重標準會話果件玩具嫁wo:72:

學岩岩見到一位果個壇既版友既回覆:「世界很簡單,人類太複雜」
係咁樣的了。不止玩具討論,在社會中其他討論,現在很多時都是非黑即白,互相罵戰。Ching也無謂太介懷。

其實無論什麼事也好,將討論話題面對面公開討論,問題就不會那麼嚴重,網上「言論自由」經常被濫用,已經「進步」到毫無顧慮毫不留情,不顧他人感受有碟話碟,是對是錯? IP address多就可話事,想改變?人就是這樣怎樣改? 無話可説........
依家D人好多都唔懂得對人最基本嘅尊重, 非我族類就打! 呢個現象其實好可悲~~
我之前系某某玩具論壇打個招呼都比果到d人叫我收皮
本人上玩具forum嘅階段:
新仔講錯野即俾老屎忽插!
開始知訂!每日都追post!
同啲爸打熟左!好似fd咁吹水!
開始覺得出現好多小學雞!
唔見左好多舊人!自己都小左留言!
唔會追post!揀野睇!差唔多只係唯讀!
其實好多人都會必經!遲啲你就會明∼!!{:2_326:}
不要放在心上!玩得開心點便算,不要和其他人一般見識便行!:)
咁我又覺得,就算所謂駡戰,都係得個講字丨,最後留言者寸下別人會感興奮,被寸者頂盡咪不岔個心頂住頂住。
說到底咪又係原則問題,又無咩損失,刻意地認真,咪輸了囉。放鬆d香港人。
相方無立場又何來討,
討論好多時得個講字。無需上心。
放眼世界。RELAX D。討論區不是人生的大部份。你還有更美的夢要追尋。{:2_259:}