Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: eliseson

[其他] 各位師兄 我係新手 想入坑聖鬥士 但有好多問題想請教師兄們e

EX真係玩死人...........
我都係初入ex坑!我都開始後悔入咗呀!會中毒好深!死得可憐呀!我有個朋友只入双子就跳出咗啦!我都想好似佢咁呀!但冇可能啦!本來只欠兩金一强就出坑啦!但又開oce,一入坑深似海呀!師兄祝你小心三思呀!唔好日後後悔冇諗清楚呀!{:1_229:}
要睇當然由銀河爭霸篇開始至十二宮篇, 睇完有FEEL至諗諗追番5小強同黃金(提議EX), 剩後追呢D好多都炒, 一係 ...
nam501xx 發表於 20-12-2013 09:51 AM

其實我都係咁諗
努力睇梗
聖衣神話列表, 可在官網找到:  

樓主如果有興趣睇吓聖鬥士的種種產品, 歡迎瀏覧小弟的Blog~ ...
傲龍未展 發表於 20-12-2013 11:21 AM

吾該曬師兄!!
回復 1# eliseson

1) 順序︰
-  銀河擂台篇︰
星矢取得聖衣至為爭奪射手黃金聖衣而打擂台,當中紫龍昇龍霸之弱點。
- 暗黑聖鬥士篇︰
一輝的強大,星矢等人兄弟情
- 白銀戰士篇︰
魔鈴之再現,紫龍盲眼之原因,星矢和射手座之關係,沙織與雅典娜的覺醒。
- 黃金戰士十二宮篇︰
聖鬥士之極致,自己睇﹗
- 神鬥士篇
TV版獨有,引伸出海皇波賽東,可選擇不看,不看沒影響之後的劇情。
- 海皇篇︰
7位海鬥士,卡隆的出現(影響大),海皇的下場(都有點影響之後事情),冰河單眼原因。-冥王篇︰
不看?傻的嗎?
童虎呆坐五老峰的原因,
何解冥鬥士會有舊黃金聖鬥士的原因,上代教皇史昂的出現
「雅典娜的感嘆」出處
第8感的出現
攻打冥界
卡隆的再現
阿瞬與冥王的關係
可嘆之牆12黃金聖鬥士之再集結
通往極樂世界之道(海皇的影響)
神聖衣

當中會否重有咩想問?

2) 玩具?不如講講最大路、最大影響既玩具啦﹗
80年代出過叫「大系」既玩具,當年約$100一盒
00年代頭左右出左第一隻「神話」,新生聖衣星矢都是大約$200左右,不超過$300的,直到第6隻獅子座,開始接觸$300,第7隻處女座開始就明明白白見到何謂「盈商之道」,炒到曾經$400-$500不等﹗ 此為萬劫不服之路﹗當中有好幾隻大家會稱之為怨念物,即係貴到嘔又想買既野,好似係幼獅座同埋狼座,又或者係海皇DX(不過近來重出,死結已解)
正當大家都見到就快出晒正常既角色,以為神話之路已經走列盡頭時……
11年5月,聖衣神話EX、聖衣神話皇級既出現,可以播一次無間道主題曲︰「快到終點才能知道,又再回到起點,重頭上路……」
第一隻神話EX雙子座,大家都抱觀望態度,話佢腰太幼、樣唔似呢樣0個樣,價格又進取($400-$600不等),而家雙子座撒卡已炒到上$2,000,其他9位黃金聖鬥士都維持於$600-$900不等的階段,樓主自己諗諗自己咩星座,係咪真係想買先?不過有幾隻因為再版過或戰鬥力唔夠型爆強大(如巨蟹、雙魚、金牛,自己睇冥王篇就知點解)所以唔會好貴,其他既就…
而皇級……一個字︰雕﹗ 太雕琢,又12吋高大,而家……出左兩隻無左下文……
十年前,我同自己講,只會入一隻星矢神聖衣。
(當時係諗佢實出到嘅,冇就罷就)
到出阿瞬神聖衣時就諗入埋五小強啦唔過份。

有一段時候好好架有齊五小強無求。黃金神鬥海鬥全部無視。黃金真心唔覺好靚又參差又多。
縱使一出時幾平死神睡神全忍到手。
之後見冥王單頭有乜殺傷力吖就入埋。如果有雅典娜入埋都係多一隻。

這就是錯誤的開始。

死神再版,心諗冥王都係要有跟班,入埋睡神(呢個時候貴左了)都算是全部神級角色。
跟住雙子出EX,諗住凈買一隻撒卡。

人總是犯相同的錯誤。

點會淨買一隻吖,之前神聖衣咪係要哂五隻,咁黃金咪瀨野囉12隻。
買䦕又買隻蝴蝶。而家佢係咁sip啲野係牛牛水樽前面,唔知期間仲會出乜野事架。
我細個果時都有睇過下動畫 但印象吾深
所以有幾個問題想問下各位
1.聖鬥士分左好多篇 想問下D劇情有無關連 ...
eliseson 發表於 19-12-2013 06:01 PM

1. 由最初的河擂台賽開始睇:)
2. 系列有大系丶神話丶ex丶皇級:)

忠告: 睇動畫好了:78: 一入系列深似海:78:
奉勸樓主呢個坑千萬五好入,我從EX開始入,宜家越出越貴。。。。而且會停五到,會keep住一直買,三思啊:die:
奉勸樓主呢個坑千萬五好入,我從EX開始入,宜家越出越貴。。。。而且會停五到,會keep住一直買,三思啊:die ...
barrydudu 發表於 21-12-2013 09:55 PM

師兄我同你一樣呀!{:1_237:}