Toysdaily 玩具日報

查看: 7583|回復: 17

[玩具報告] 我想有一個家之 MOTUC He-Man Castle Grayskull 骷髏頭堡

2012年10月, Mattel就開始計劃生產Castle Grayskull (要夠訂單先生產). 當然, 全世界都有好多He-Man既fans, 要夠minimum生產真係唔難 (根本就Mattel想生產賺錢, 又攪d gimmick野#高黎賣). 由今年2月於NYTF出藍圖到7月SDCC出初模, 到10月於Stan Lee’s Comickaze出埋製成品, 一路都有好與壞既評價. 我自己都掙扎左好耐, 不過我細個時無入過, 成日去睇玩具, 見到櫥窗展示出黎, 現在有點想完夢, 所以最後都係乖乖俾錢.

Reference: 可參考此post清楚來龍去脈.
http://toysdaily.com/discuz/thread-193942-1-2.html

先睇睇盒身先, 盒兩邊, 有小boxart (同盒前boxart一樣, 但縮細左.) 圖中所出現既人物, 正邪各有5位. 係年中Mattel俾已預訂人士投票選出.

另一邊有關於Castle Grayskull’s bio

盒頂及盒底都有關於Castle Grayskull既可玩賣點.

盒背係模仿舊版個設計
成個箱既體積, 達到22.75x16.25x23.5立方寸.

先黎一張砌好晒既圖先. (由於太興奮, 開盒時Castle Grayskull其實係兩邊收埋, 依家就90度打開.)

有三層高, 先來主樓頂層. 放置左鐳射炮台.

鐳射炮台側有一小門, 係放置King Grayskull既配件, 能量球.

副樓頂層電梯最上位置有2個金骷髏頭, 係可以拆落黎放係figure相. (時間關係, 我無影到.)

主樓中層係放置皇座

由Sorceress坐真係夠晒班. 中間見到既機械人係無活動能力, 得個企字. 皇座左側有門可開, 可以扮企出堡外. (時間關係, 我無影到.)

試下睇下由其他角色坐皇座係點先.

King Grayskull

Castle Grayskullman

我自己覺得由CastleGrayskullman坐真係幾襯.

好啦, Skeletor坐一坐俾佢發下夢

當皇座向右移, 地版既陷阱位就會向下跌. 今次要Beast Man示範.

但係最差既設計係, 跌唔到落囚室.

副樓中層係控制室

電梯係每層都可到.

主樓底層有囚室, 但係非常細.

有配件, 可以當練武用.

有配件, 可以當練武用.

旗幟係有兩面, 同Castle Grayskullman既雙劍有關連.

副樓底層有側門, 今次要Scareglow出場.

原因係Scareglow有配件(鎖匙)可開此門.

其實係扮野, 就算無鎖匙都可開到.

好啦, 入戲肉. 有乜方法可以開堡前大門. 就係用He-Man或Skeletor都有既劍, 放入去個窿位…

一篤, 即刻落黎.

其實度門個樓底唔係做得好高, 但係已經比之前初模時改善左, 但係當He-Man騎著Battle Cat出黎, 係一定做唔到.

一個肩負保護和平同守護既使命, 一個就想得到無上法力同想知道堡中秘密. 到底邊個會贏?

King Grayskull: 我將我既力量, 輸入能量球. 適當既時候, 可以等我既繼任人得到力量.

咁辛苦望穿抽水等咁耐, 都係為左等呢一刻.
“我已經充滿力量啦!”  “I Have the POWER!”
最後, 呢多兩幅圖攪攪震; 話說同廠出品既另一英雄想參觀一下.

Batman: 你個堡壘都幾大.
He-Man: 你都有個蝙蝠洞啦.
Batman: 講呢o的, 請我坐下都得呱.

He-Man: o拿, 成間屋得一張凳, 俾你坐喇.
Batman: 咁好俾我坐皇座.
He-Man: 你咪亂郁攪張凳呀, 唔係我跌落去呀!
Batman: ……

個人感想: 由2008年SDCC出左King Grayskull連盒版, 已經諗Mattel究竟會唔會投資落去, 生產過新既骷髏頭堡, 差不多五年後既今日, 終於都出左. 當時自己有諗過, 有呢個盒裝, 當係自己有架啦, 但係始終有種情意結.
Ref: http://toysdaily.com/discuz/view ... 2680&highlight=

入唔入得過? 如果你屋企夠位, 荷包可負擔, 你可以入既.
如果要我評分, 我俾75分.
由於開箱影相時間有限, 相又影得唔靚, 不喜勿插. 希望各位大大多多支持.
好吸引!!
但6吋人偶仲配呢D大型建設,真係只得過睇字.
好似好玩甘  但買左吾知放邊
當初買Scareglow的,有誰知道鑰匙配件可以開後門?這伏筆埋的真好!!
用劍尖來開大門的設計也很棒:71:
超正呀!恭喜你完成兒時心願!
就咁睇好巨型好大座, 但放D人入去又覺得d設備唔係好大:63:
當初買Scareglow的,有誰知道鑰匙配件可以開後門?這伏筆埋的真好!!
用劍尖來開大門的設計也很棒
monkey198372 發表於 19-12-2013 09:22 PM

還好當初我沒買到Scareglow,
不然一定會想砸錢買城堡來讓他開開門!!!
(咦?!不是這樣的吧!!! 我還是好想要Scareglow阿阿阿~~~ToT)
唯一美中不足係跌唔到落囚室,其餘整體都不錯,感謝大大的分享!
希望泰記日後會繼續推出其他堡壘,實現兒時未完的夢想。:handshake:
恭喜師兄買到呢個骷髏頭堡:love:{:1_226:}
兒時恩物...如果屋企有位...肯定想搵間返來...可惜...