Toysdaily 玩具日報

查看: 2974|回復: 14

[詢問] DX12 Batman 面罩問題

呢幾日睇睇下隻BATMAN發現個面罩上面眼頭對上有一個反光位,望清楚好似有D油咁,又好似磨到光滑左咁,用布抹又抹唔甩,想請問下各位師兄知唔知係咩來架?有冇師兄有試過咁樣?點先可以回復原狀?因為太珍貴我又唔敢用清潔劑抺佢,求教,謝謝

无药可救.... 我的也是如此。
呢幾日睇睇下隻BATMAN發現個面罩上面眼頭對上有一個反光位,望清楚好似有D油咁,又好似磨到光滑左咁,用布抹 ...
ctcctf 發表於 18-12-2013 12:54 PM

可去模型舖買3M水磨沙紙試試, 號數越大越幼細, 雞旺有得賣:78:
可去模型舖買3M水磨沙紙試試, 號數越大越幼細, 雞旺有得賣
toms110 發表於 19-12-2013 09:40 AM

面層係咪上油嚟呀,用沙紙磨?ching覺得work?
消光噴漆
要cover eyes
面層係咪上油嚟呀,用沙紙磨?ching覺得work?
BigOil 發表於 19-12-2013 11:03 AM

因底層原料都係黑色, 濕水輕掃一兩下確可改善。
另外有師兄提議噴消光, 但要成個頭噴哂, 要睇樓主想點做法喇:o
俾d砌模型鋪, 叫佢用噴槍噴一下果個消光位. 如果撞岩佢幫人噴緊光油就更好,
應該唔會貴得去邊
幼身水磨沙是work的
好似樓上ching所講黑色是原色
自問係模型初初哥,所以自己噴消光就應該唔太敢喇,我怕因小失大。
水磨沙我會嘗試搵佢後尾枕位試下,睇下磨完之後會唔會啞過本身隻色。

其實師兄們知唔知道究竟佢係個面多左層野?定係個位打磨不足呢?
因底層原料都係黑色, 濕水輕掃一兩下確可改善。
另外有師兄提議噴消光, 但要成個頭噴哂, 要睇樓主想點做 ...
toms110 發表於 19-12-2013 11:59 AM

低層應該係黑色原料,但有機係面層噴咗雅黑或透明雅油,用沙紙磨應該係高風險!但我估計係衰硬!
我覺得2位師兄講嘅都有道理,就好視乎究竟佢本身係打磨到啞色,定係噴到佢啞色.........

唉~~剛剛幫個柜加左燈諗住靚靚仔仔,點知D光反令呢D小缺陷更明顯,睇來BATMAN都真係比較適合活在黑暗中................

我試過用雙星出1500號沙紙磨過膊頭甲邊上的AA膠跡,其實磨後光度係強過無磨的地方,表面亦會滑過無磨,但明顯度不算好強,係某些強光的角度下先睇到分別,所以磨後仍要再加功,所以我覺得你磨左會令現時光度減低,但不能消除

但大問題係我磨塊甲係較平滑的表面,但我覺得頭果個位係有些紋理在表面⋯磨左可能⋯吾敢講⋯

其實果點咁細, 薄薄哋印丁點消光上去就解決到,當然問下d尊家會穩陣d.