Toysdaily 玩具日報

查看: 28636|回復: 46

[玩具報告] 2013入手之回顧 Top 10...................

見其他大佬未郁手就等小弟嚟先啦...........雖然2013年重未完但小弟已經收爐lu皆因彈药已盡.............回顧今年真係好開心可以補完返好多自己童時嘅dream toy, 另外今年亦有好多貨素好高嘅新嘢........
好, 先嚟舊嘢先.........
第一位: Takara無敵巴拉達磁石系列

呢Set嘢對好多人嚟講可能唔算得上咩珍品, 但對小弟嚟講真係超級dream toy:52: , 可能真係無咩人鍾意嘅關係, 市面上真係好小見...........

第二位: Popy DX超合金巨靈神
雖然係中古品, 但能完兒時夢想已願..............:$

第三位: 太空西遊記 DX宇宙皇后號
呢盒中古品亦都係小弟一直更頸以待嘅Collection............真係超感動:43:

第四位: Popy DX神勇飛鷹俠II鳳凰號
亦都係另一拿小弟一直好想購入之合金............

第五位: Takatoku Macross SDF-1
雖然Yamato嗰隻真係好正, 但始終舊版有佢嘅味道...................

第六位: Clover DX高達+ G護甲Boxset
重記得呢盒boxset係小弟童時曾經擁有小數日版合金boxset之一,今年終可再次擁有真係超感動........:$ g

第7位: Popy 超合金 懞面超人Black
呢set合金造型雖不及SHF, 但合金成份一流....................

第8位: Takatoku合金大馬神
比較冷門嘅一入, 當初target並唔係佢, 但展轉下最後買咗佢...............有時啲嘢真係講緣份:78:

弟9位: Popy DX超合金 太空西遊記 三人組
一直未入手嘅主角合金今年終於都入手.........................

第10位: Popy 超合金 Standard 光速電神
呢隻亦都係入手多年既舊玩,因為比較小遇上所以一直未能入手,比例上比起DX版還要讚呀

好了,去完舊嘢,開始今年入手嘅新好物啦.......
先嚟第一位:EX合金神勇飛鷹俠III五連合体戰機......

呢副合金真係等咗好鬼耐,由未出已經十分其待,幸好亦無令大家失望...Fans必要入手之撰no.1......

第二位: 魂展2013 Metal Build Exia (Transarm Ver.)
2011當時完全無意慾望入OOtransarm版,後來先知走寶但唔會後追lu,因為價錢太誇張了,所以呢隻一定唔會再錯過.......

第三位: 魂SHOP宇宙刑事三傑
由初時公報到出貨都一直等佢地三個可以聚首一堂,終於齊腳了......

第四位:    DX超合金 Macross Frontier YF-29 30週年
前年初出時miss咗,今年復刻更係要入返啦,一嚟用咗我最喜歡嘅福卡配色,而且話哂叫30週年版,睇怕呢次再唔入手以後都未必會再復刻了..........

第五位: SR合金 帝皇萬能俠
小弟一直好喜歡帝皇萬能俠嗰種君臨天下嘅感覺,以前Max版兩次都無入手非常後悔,今次打死都要入返隻把玩,最重要係價錢相宜ma......:71:

第六位:超合金魂GX-62太空保衛者
雖然好多兄弟覺得今次合金魂個size造得太細,但我又返而覺得ok wor,同舊Popy放埋一齊肯定超正。

第7位: SDCC 2013 笛子魔童

今年SDCC撰了魔童出特別色版,其實本身普通版造功已相當不俗,不過今次SDCC加埋陰影效果真係要加分,如果係SHF DragonBall fans啲話,都係一定要入ga la..........

第八位: Robot魂 魔神英雄傳 龍星丸
好多大佬focus哂係龍星丸嘅下插價格,其實今次佢QC都造得唔錯ga,好其待打後嘅角色及龍神丸Version 2.........

第九位: 聖衣神話EX 人馬座
小弟自從買完神話舊一輝及EX獅子後其實已經停買神話好耐,但今次見人馬復刻及其造型超靚仔真係忍唔住,最重要係價錢跌到合理水平,真係要出手啦.......:34:

第10位:  戰隊基地SET 2
呢set基地造功尚算ok,買佢嘅原因最主要係因為真係無可能入手DX版(太貴了)嘅關係......

好了,今年真係要收爐了,祝大家有個與快嘅聖誕及2014新年,下年大家再入手多啲dream toys呀........:43:
congrats on getting these classics!
哇!!全部古董,價值連城
嘩唔係講笑~~~:35:勁呀
All are great stuff and must add marks for support! :)
CHING的收藏應該快成了老c級:help:
果然是"小你飛刀, 例不虛發"{:1_208:}
congrats on getting these classics!
gundammsz010 發表於 17-12-2013 02:14 AM

Thx bro.......^^
哇!!全部古董,價值連城
金魚光1 發表於 17-12-2013 03:08 AM

一堆舊玩呢姐,古董就談不上,多謝大佬支持........
嘩唔係講笑~~~勁呀
GGG 發表於 17-12-2013 03:19 AM

多謝大佬.........
All are great stuff and must add marks for support!
Douglas.M.Saint 發表於 17-12-2013 07:54 AM

Thx for marks adding...........
CHING的收藏應該快成了老c級
老文 發表於 17-12-2013 09:11 AM

老文兄太誇獎小弟la老C我係一世都追不上了,只希望下年可以再入手埋幾副自己心移嘅舊boxset就心滿意足了.......
果然是"小你飛刀, 例不虛發"
lk_yau 發表於 17-12-2013 09:12 AM

更係唔係啦,我最多係一把爛鬼生果刀嚟姐。
V兄果然勁呀, 真係要跟你多多學習:64:
V兄果然勁呀, 真係要跟你多多學習
SimonC 發表於 17-12-2013 01:27 PM

咪玩我啦大哥,你如果post你今年入手嗰啲堅嘢肯定好誇張...........