Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] ELYN 1/100 剎帝拿

回復 7# Goodbuy

其實我好彩...
o係拍賣網搵到個超級好既賣家... :64:
套件到手之前賣家已經換好哂所以缺件同問題件...{:1_208:}
煩了呢樣野其實已經好好好好好好好...{:1_208:}
(我唸好多人鬧爆呢隻野都係野心缺件問題吧...)

到真係起手整其實起步o個吓真係幾難...
首先要接受同笨大之間既落差... (其實好大...)
之後會發現零件無number...
再發現說明書會有野錯...:angry:

要check吓LED燈係咪真係著既...
賣家之前都提醒, 要再CHECK清楚先裝落去......

有一組LED係真係壞的...{:1_224:}
自己一直有玩開LED既, 自己搵料整返O個PART, o係對腳又加多幾粒...
JJ位廠方係橙色燈的, 自己鍾意用藍色...
所以換咗佢:!

接同位無笨大做得咁好, 好多都...
一係太鬆
一係太緊

最後好多接合位都係用膠水痴住...:o

每舊零件都係得一個水口位, 仲有內勤式, 其實好多都無磨到...
不過就要磨合模線 / 溢膠...

自己無噴油...

搞咗一個星期多D......

日日一返工, 又跑又剩咁趕返屋企...
而整到好晚先訓...
砌隻模型好似打多份工咁...
:cool:

不過砌好真係好爽 :!

同埋, 之所以砌得咁快...
係因為 :36:
聖誕節係留返比沙薩比 :!
回復 8# shingotaz

又唔好咁講......
都係因為整咗十幾年模型姐......:shy:
純粹經驗累積...:!

不過整呢隻野真係好似打大佬咁......
小弟咁多年既經驗同技術都拎哂出嚟應付呢隻魔物......

整到中間有唸過放棄...
最後算係捱過咗......

自己對Ex-S無咩認識... :shy:
外形吸引唔到小弟:64:

不過睇Ex-S比剎帝拿纖幻, 但係比剎帝拿多好多裝備...
真心擔心廠方用既膠未必應付到Ex-S龐大既裝備所帶嚟既重量......:64:

但其實砌完隻剎帝拿自覺級數仲未夠......
隻剎帝拿可以處理得更加好...

係自己心急同埋沙薩比又殺到埋身......:42:
回復 9# oaoa

多謝 :64:
其實小弟都唔算砌好多...
不過對上一隻都係上年既Mg Nu Gundam Ver. Ka :shy:

如果放低咗比較耐既話, 呢隻野真係好麻煩...
唔建議挑戰...
(同埋價錢係一個好好好好好重要既問題...)
望大大見諒見諒...... :64:

回復 18# 豬潤

真係放低左模型太耐,屋企有三盒未開封(完美自護號 ,太空坦克,獨角獸),而且無時間砌,唯有望梅止渴
佩服  好型 好靚 利害 堅呀!!!
我個隻肩位加
回復 15# 豬潤

thx...大大:77:
回復 21# shwong

:! 勁野! :64:
自己唔敢搞個肩位...
負荷好重...驚整爛... :69: {:1_206:}
You are the GOD!
嚟緊還有支炮出。
隻野好勁呀~~~~~~~
回復 25# kogfss

:64: 有上網睇過支炮...
應該唔會買啦......
原本機設好似無......?{:1_215:}
機設支炮係o係手度揸...
但係呢個好似掛o係條腰度...
自己覺得吸引力唔太大.,..:64:

都係鍾意佢而家呢個樣正d~:35:

加返張圖先~
趁聖誕節...
扮吓雪人, 聖誕樹同聖誕老人...
預祝大家聖誕節買到心頭好啦~~~~
加返張圖先~
趁聖誕節...
扮吓雪人, 聖誕樹同聖誕老人...
預祝大家聖誕節買到心頭好啦~~~~
豬潤 發表於 10-12-2013 09:08 PM

隻Unicorn 可以試下油黑色底在甲底
7月訂左初回版,剛才賣家話會免費送支格林炮,d售後又唔錯喎