Toysdaily 玩具日報

查看: 25055|回復: 65

[分享討論] 2014 頭炮Volks IMS 1:144 黑騎士 完成

20/01 Add more pic

19/01 講多無謂,去相:34:

12/01
2014年第一隻作品五星物語黑騎士,呢隻野嘅紫黑色噴完我自己好滿意,雖然仍有美中不足,但係都比自己九十分{:1_220:} 點解95%?因為噴好哂組裝完先發覺有啲位未上哂色、劍同盾未完成:no: anyway週末先KO佢,去相:43:

初步定案鋼琴黑

全黑令身好似冇乜特別,最終定案加coating紫色再上保護光油變成黑紫色

頭部特寫

唉,支槍噴嘅期間曾經塞一塞,果然左前裙甲有點積油:time:

立立令:handshake:

手掌比例

同水龍KOG比例

09/01

經過左斷斷續續兩個星期o既努力, 初步組裝終於完成左75%, 同玩水龍一樣, 巧興奮:x, 暫時噴左兩隻主色, 選用左gaia琴黑同VO frame metrlilc溝小小黑, 稍後會噴層紫色coating, 其他銀呀橙呀金屬紅下一輪先噴.  1/144 IMS幾乎係1/100縮細版, 精細度好高, 仲簡化左部件, parts有d細到同RG有得fight{:1_206:}  砌o既期間遇到兩大阻力, 如果將會砌o既大大請留意下圖, (1)肩膊joint插入body完全入唔到, 要挑鬆body ABS膠, 記著咪強行插入, 否則斷硬.......:70: (2)大腿股joint一連接股joint, 大腿左右甲就會被強行頂開, 落左AA都照爆, 所以自行將股joint ABS挑簿d就ok. 其他野用時間同心機就可以嫁喇:34: 下次再update應該係工成之日, Bye Bye!!!

真身黎喇!!!

正當1/144 batsh終於見街時,隻1/100 L.E.D. 再delay 到2014年春 :45:
http://www.volks.co.jp/page.jsp?id=93346&version=jp
其待師兄成品
我砌過隻1/100 , 如果1/144 ok 我都想入
回復 2# kaijinx1
Yes, 等到頸都長。。。
oh!.....買吾到{:2_320:}
有無組合圖睇吓 同 1:100 有乜唔同呢
其實難唔難切呢?

如果唔補畢地,會唔會接受唔到D 夾口架?

小弟砌隻WAVE 既LED 都覺得上太多色有D 麻煩.....
但又好鍾意呢個VER 既黑騎士......
唔知砌唔砌得掂
回復 2# kaijinx1

L.E.D. 再delay 到2014年春 :angry:
回復 7# emerlink

wave can't compare with volks{:1_218:}
回復 9# ygat2005

意思係VOLKS 難砌好多?定係WAVE 太差所以難砌D 呢?
WAVE 太差所以難砌D
this 1:144 is scale down from its 1:100 ver.
the details, proportion keeps the volks's high standard...
啱啱買咗 同 1:100  對過 說明書 構造上幾多相似地方 分件有 80% 似
{:1_215:}我看了HLJ和Amiami都無得賣呢個模型,請問有乜網站有得賣?
但我睇官網介紹話可動性高過1/100 好多喎
佢擺左好多POSE 係1/100 都擺唔到既