Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 素组RG Strike Freedom

第三次砌RG,感覺比起隻自由同GP01好好多
很多關節位有夠實(10個關節有9個實淨),唔會好似以前D RG囉一囉
呀跌又鬆,一開始其實我有D擔心對翼同自由一樣
會好易鬆,玩過之後完全係無問題,唔會有易鬆跡象
缺點:對翼太重,站立時向後抑,要用支架撐
         腰部接駁位真係太鬆<---如果解決e個問題成隻野真係好完美

完全睇唔出係素組....:handshake:
跌價一定入.
師兄這隻素組得好好:71:
個人意見: 想有好的素組效果,滲線技巧好重要 (當然水口都要處理好)
線條要幼細,RG等細比例最好用灰色,技巧麻麻可試下鉛芯筆,出來效果乾淨利落
而唔係全部刻晒d粗既黑色線,好"畫畫"feel咁滲線...
好好, very good, 簡潔
同意啊。

因為RG太細小了,加上刻線量太多,若然所有用黑色滲線,出來效果反而太硬。
貼紙方面亦係,全部上貼紙&#22021;話,唔好話貼&#22021;辛苦,睇&#22021;都辛苦。

個人覺得揀&#22175;貼,或者甚至唔貼,只上色做小小陰影加消光,出&#22175;效果可能係最好。:35:

樓主呢隻睇得好舒服
nice work.  nice photos.  support.
回復 1# 出錢一丁

不錯的製作分享和作品報告, 亦很中肯
謝謝大大的作品, 期待閣下的2013年年結