Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 現在的"港陸片"觀後感

香港; 大陸電影現在資金雄厚...幾乎每片都是要"好萊塢化"...但又要"中國化"...又不能"政治化"...且要顧及"票房化"...所以現在所謂的港陸片可以說是"極難看化"趨向"騙錢化"......:72:
無既,向錢看又咩所謂??
只不過題材局限左,而家係要拍比十幾億人睇,唔係我地幾百萬人。
一國之下,香港頂盡都係一個省,無可能將自己無限放大。

好萊塢為左大陸市場又唔想太河蟹劇本咪成日係香港拍囉:60:
香港都唔知比武器/外星人/怪獸毀滅左幾多次啦:59:
但另一方面話係港式,近年興起既低俗片個人又唔係好接受到,香港都係得幾個導演d戲好睇:oh:
原則上認同樓上2#
但嗰啲所謂"迎合大陸囗味"係咪真係"大陸囗味"??
聽講大陸觀眾好多都係睇到媽媽聲的
我覺得所謂 " "好萊塢化"..."票房化"." 其實只係王晶啲戲一樣,用噱頭呃啲大陸人入場
呃到頭幾次,呃唔到一世的。
真正拍得好嘅戲 ( ex. 讓子彈飛 ) ,去到邊都係好
差嘅,去到邊都係差
大陸觀眾需要一啲時間學精啲而已 ( 我希望係咁啦 )
香港; 大陸電影現在資金雄厚...幾乎每片都是要"好萊塢化"...但又要"中國化"...又不能"政治化"...且要顧及"票 ...
iWatch 發表於 8-11-2013 12:52 AM

最佳拍擋大顯神通黑霸王
港產片:最佳拍擋大顯神通
Aces Go Places 2

Hong Kong Local robot黑霸王
差點摧毀香港...

http://v.youku.com/v_show/id_XMTY2MjAyODcy.html

http://www.youtube.com/watch?v=ZjW-i4RFehQ  

1999年的“槍火”好睇,一定要睇:love:
迎合大陸囗味? "大陸"不一定指大陸人, 也可以指大陸最大的那個黑社會組織{:1_222:}
迎合大陸囗味? "大陸"不一定指大陸人, 也可以指大陸最大的那個黑社會組織
MR_OOO 發表於 3-12-2013 04:43 PM

大陸"黑社會"??...大陸社會有白的嗎??...連香港人都快被染黑了......{:1_203:}
起初以為呢個post講回顧香港電影...:79:
大陸"黑社會"??...大陸社會有白的嗎??...連香港人都快被染黑了......
iWatch 發表於 4-12-2013 12:22 PM

可能你不明白我指那個組織了, 這組織黑的程度絕對比全世界同類型的更黑!:x