Toysdaily 玩具日報

查看: 7238|回復: 12

[分享討論] 十年後的首隻高達/鋼彈模型

BACKUP: http://figurehobbyclub.tw/forum/forum.php?mod=viewthread&tid=11422&extra=
https://www.facebook.com/hottoys ... &type=3&uploaded=16

我平生砌了十隻模型也沒有,由小時候老爹買了一架mini cooper1:18 心急一日砌完,cooper變垃圾! 之後就是大了砌金屬殼林寶堅尼; 最後也是十年前的HG 紅色異端日本刀高達。

最近接二連三被毒,有友人教滲線法郎及 “消光” 素組大法。 磨砂痕跡一噴清; 又有刺客兄RG和老貓大教木顏色素組,令我心癢難耐,終於來個RG Freedom了~

前後用了13/14日,橫跨一個多月,今早完成了~ 只用iphone暫影:

丟下巴的可動性~

滲線

貼貼紙前後用了兩日六小時呢….

消光

分件噴消光會更均勻吧~

剪剪貼貼金屬色貼紙,但最後因關節郁動關係常丟下來,最後撕丟算了…

消完光QC時發現砌少了件,補上後已不夠消光,只好出個對比圖(右件欠消光)

成品~

爆SEED~~~~

火力全開很麻煩, 沒腳架下只好半開算了~

遲些才用大機上腳架PS吧~

相關帖子

好好既分享{:1_197:},來緊好多好野等緊你{:1_228:}
回復 2# 玩具人傀儡

有嘜好野呢? {:1_223:}
接二連三被毒:x

welcome back, clean & nice.
what next? still Gundam? still RG? Let join me to assemble other Sci-Fi robots...
回復 4# ygat2005

你講我馬????
砌番之前dRG都有排玩啦
回復 6# snoopy123

睇中隻z.  不過剛砌完要回氣。  同埋下隻想試噴槍。
very nice work.  nice details.  support.
回復 5# darknight

講你 ar{:1_208:}
welcome to model sub-forum.

air-brush? practice on bigger scale MS:36:
回復 9# ygat2005

唔知呢, 雞旺地庫6魚多一部噴機加槍. 我未買, 但將會買. 而MG我嫌太大唔知放邊.... 我已玩12"... 再梨MG唔得掂. 我又唔係古仔. :67:
回復 1# darknight

很功整的作品吧
繼續努力呀
期待大大的下個作品分享喇

迷之聲:~~歡迎加入一個名叫模型的地獄吧{:1_224:}
回復 10# darknight

我都係喺嗰到買,個泵同支鎗都底玩

回復 7# darknight

Z Ok 架 。不過喷就幾花時間,同埋噴完唔變得形囉!