Toysdaily 玩具日報

查看: 36254|回復: 35

[改造交流] 自製模型噴油抽風箱

我本身好鍾意替模型上色, 而一個好既噴油抽風箱似乎係唔可以缺少
兩年前我在香港某店買左一個自家製既箱, 大約$700, 全亞加歷膠連抽風喉+光管, 抽風力夠, 係唔錯的, 但可惜SIZE太大, 要收藏非常唔容易, 而膠製風扇亦被長年既油侵蝕左, 最大問題係清潔麻煩!

某日行千色店見到一個可摺疊膠箱, 靈機一觸之下就決定自己整一個可摺疊噴油抽風箱!

材料包括:
可摺疊膠箱 X 1  (~$65)
鴨記14"強力AC風扇 X 1 (~$200)
鐵製風扇網 X 2 ($28)
鴨記T5光管 X 1 (~$40)
鐵網 (33cm x 29cm) ($12)
抽風申縮膠喉 (可拉至10呎) X 1 ($45)
電線, 開關, 插蘇頭... (~$40)

TOTAL : 約$430

製作方法:
在膠箱底開窿, 將風扇用螺絲固定, 再用鐵網加強膠箱底部
每次用既時候就安裝抽風申縮膠喉(以螺絲固定)

噴油箱的正面

這是側面(未安上抽風喉的樣子)

摺疊模式, 是原來大少的30-40%左右

有電時的樣子

一個拉鍊枕頭膠袋就入起了...方便收藏

用後感:
這個抽風箱很夠力, 能有效地把多餘油抽走, 唯噪音頗大
清潔方面, 每次噴完很用吸塵機吸一下就可以了
光管是白色的, 能準確地照出件的顏色, 而且有輕易組裝設計, 個人十分滿意
油於風口大, 風扇抽力夠之下, 多餘油都集中在風扇位的鐵網上, 當積聚到一定程度, 只需用硬物輕輕刮幾下就可以刮掉
最令我滿意的當然是佢既SIZE...真係好FIT

當然, 可能在淘寶要找一個模型噴油抽風箱也不難, 價錢也可能比我這個平, 但...自己成功整到一個模型噴油抽風箱, 就是男人的浪漫!

多謝收看!
強呀,有創意:71: ,大大能否補一張伸縮喉0既相,:64:
有無睇過,但唔夠你個靚
http://toysdaily.com/discuz/thread-213717-1-1.html
可摺疊膠箱呢個箱幾好呢,另抽氣前可貼塊家用抽氣扇棉
樓主勁!我剩係把扇都$430 :unhappy:
回復 3# j.w

有睇過, 所以先令我有衝動整返個~
我都係參考你果個再改良, 最大分別應該係我用左可摺疊式設計
回復 2# 星月夜

最快聽日先有時間搞, CHING等等吧!
回復  星月夜

最快聽日先有時間搞, CHING等等吧!
digga 發表於 28-10-2013 11:14 PM

Thanks !:64:
回復 5# digga

如果我知有呢隻可摺疊膠箱我諗我都會用,你個整得好好,
但係我個整完都未用過:ice:
回復 8# j.w

用過兩次, 比之前買的那個爽
最緊要係收藏容易
樓主唔怕摺較位同d縫隙位會漏風嗎?
回復 1# digga

非常有心的分享帖
多謝大大
回復 10# azraelho2

如果抽氣夠力是不怕的

師兄個設計好好,有冇諗過整黎賣:D
thks for sharing your good idea
好利害!好利害!{:3_148:}