Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: chaplin

[詢問] 超合金人偶的迷思。

唔好成日疑神疑鬼啦
玩具買返黎係欣賞佢玩佢
唔係驚佢跌唔跌呀
除左鑽石
無野係唔爛無野會永遠完美架
...
iwillneverlose 發表於 15-10-2013 08:10 PM

師兄有所誤會,玩具hi花真係十常八九,根本上早就預左!只係想指出超合金一撻落檯面真係好傷,唔方面拎上手把玩又或者造型拍照而已。
Anyway, 各有各喜好,我自己就享受玩膠人偶多d。
當時好多師兄話膠製ironman都咁貴,佢地要'Iron'man嘛,侯活咪出,其實重量都唔係問題,問題係合金细纹可以有幾细,怕好多detail位hea過就算
題外話,其實好多時要求件玩具有幾多%金屬嘅玩家係咪多數都可能係七八十年代出世,細個睇鐵甲萬能俠、玩超合金機械人大﹖反而一啲比較年紀少,可能係八十代尾至九十年代初出世,玩合金玩具嘅機會已經好少,睇嘅機械人卡通都係龍神丸魔動王勇者系列,玩具都轉哂膠造,所以先冇對合金玩具有一種情意結﹖
本人係後者一批,唔計鐵車仔,正正式式玩合金玩具,已經係大個玩復刻大系同神話,第一次接觸冇咩覺得金屬墜手係好嘢嘅想法,有幾多%合金基本對我冇執著,更何況要12"玩合金…
離題太多,我覺得其實大家都唔知HT出合金版質素係點,不過我都願意做一次白老鼠訂咗愛國者,希望ht生性啦:o
回復 18# chshting

我無緣訂42,有時間時已截訂,落咗注俾Robocop,事關我係70后
有玩超合金 C3-PO ,
太重了,腳板關節根本好易吾夠力,
試過倒下,馬上爆頭!!!!!!!
我始終都鍾意合金野既手感……
頭像被屏蔽
關節緊唔代表唔容易失平衡,因為人偶pk後,腳關節姿勢往往仍然可以保持著,只係可能跌爆其他部份。(純經 ...
chaplin 發表於 15-10-2013 07:50 PM

Thx~Ching經驗分享
我玩Figure都係影完相,就落stand放返落Display櫃,應該唔怕pk既問題∼
{:1_198:}我隻膠MK7都跌花左個膝頭哥
題外話,其實好多時要求件玩具有幾多%金屬嘅玩家係咪多數都可能係七八十年代出世,細個睇鐵甲萬能俠、 ...
chshting 發表於 16-10-2013 01:57 PM

我係70後, 玩過舊版六神, 同魔動王等等。

分得好清 , 六神要合金, 魔動王唔駛。唔知點解。
我覺得除左手感唔手感之外,有時盡量跟返物料都好,普通就膠人加布/膠衣物,ironman/ robocop之類就一定程度金屬