Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 10235 Winter Village Market

Merry Christmas!!!
聖誕節雖然未到,不過想提早過節唔駛去芬蘭既,呢盒10235幫到你!先旨聲明,這不是一個full review,只係小弟砌砌下隨心影幾張相同同好分享下而已∼

說明書分兩冊,第一冊砌既係各個小檔攤同長椅,第二冊就係旋轉木馬。包裝袋亦相應分左1,2兩套:

同說明書同一個膠袋既有閃閃貼紙一張(我無使用到),同旋轉木馬帳篷數塊(再另外包裝,非常細心):

這一set是有9隻人仔的(真係成條村!),原諒我淨係記得單獨影bag 1既5隻人仔。。。

檔攤既種類很多,先來吃的:

麵包攤檔

個人非常喜歡LEGO既食物配件,牛角包,批,多多都唔拘!

糖果攤檔:

喜歡波棒糖既朋友一定好開心了!LEGO對上一次推出波棒糖已經是2004年的事了(圖右,取自4756: Shrieking Shack),今次波棒糖圖案印了在白色的1x1 round tile上,隨set更附上一塊spare,興奮嗎?

街燈也很不錯:

這又會是甚麼呢?還是吃的!

是烤雞和熱狗店呀(以上店舖在文末將有完成圖)!

係LEGO公司公佈推出Winter Village Market既時候,最令我精神一振既係兩件深藍色拱門件,因為這兩件拱門件是停產了的10182 Cafe Corner和10190 Market Street必需的零件,價格亦隨之水漲船高,想搵兩件做MOC都好困難:

咁重新推出既零件同舊版有無分別呢(LEGO公司近年對部分零件作了一些修訂)?
答案是。。。沒有分別!是同一件零件來的呢(圖左:取自10235,圖右:取自10182)!對好多想自組10182同10190既朋友來說應該飲得杯落!

Bag 2

Bag 2迎接大家既係獨立包裝既新鮮啤啤熊一隻(新鮮?!),個人未嘗試過同collectible minifigure系列既啤啤熊比較,不過應該是一樣的吧!

喜歡Dark Blue既朋友(我係其中一個),旋轉木馬有唔少dark blue plate的。。。

同時也有一些Dark Red(這個我也好)...

這又是甚麼呢?工廠乎?

開始明白了嗎?

咁都唔明我都無辦法了!

呢個。。應該係羅馬鬥獸場既遺址?

咁呢兩隻印刷得咁精美既,一定係戰馬啦(個人非常喜歡呢兩隻馬同金色馬鞍)!

好啦。。。講返正經。。。“鬥獸場”遺址既設計,係會令木馬轉動既時候高低跳動ga!

帳篷頂既部分建築圖:

登登登登!!!砌好了!
咁點玩ga?拋波波攤檔上有一支灰色既搖桿,攪動既話拋波波攤檔既遊戲轉盤和旋轉木馬就會同時轉動(而且兩者既速度很相宜,除非閣下發奮狂攪吧),好有心思既設計!

(圖中4隻人仔都是來自bag 2的)

大家可能有D奇怪,點解我到而家都無介紹過個包裝盒呢?
是咁的。。。我有D野唔明白。。。你明白發生緊D咩事嗎? ;-)

寫到呢度,都係時候收筆去玩了!係呢刻我唔打算鼓勵大家去亂花錢(尤其香港市面還是比較難搵),但係按零件種類和數目(1261件),拼砌過程,又或者完成之後坐係度欣賞下,轉下隻木馬,都可以令你心情愉快得多。連埋同一系列既幾盒聖誕小屋,夠你玩到聖誕節!

Spare parts:

咁快手呀師兄:handshake:
It look quite interesting,  but Anyway, I will have to wait until after 14th,  cause there wil be free gift ,  the Holiday 2013 Part 1 if the purchase is over US$99
回復 1# Jared

很精彩的分享  多謝大大好文好圖
平時我都係奉行遲買平幾舊既原則玩膠的,今次純粹係幸運地低價入手先咁快開黎玩。
我都好想儲埋今年果兩盒聖誕贈品,不過應該比較難了!
旋轉木馬 :63:

nice report.
i pass, save $ for tree house{:1_200:}