Toysdaily 玩具日報

[詢問] 噴油...想請問如果一件多過一隻色的處理

如果我一件多過一隻色要上.....係咪噴左主色再噴其他??但如果遮蓋主色不被影響???另外如果部件原色係深色想噴白色用水性油係咪無咁好???我睇網上講係咪要噴底色.....咩係底色???.......thx.....
由淺色噴到深色會比較理想, 每噴完一隻色, 乾透後就用遮蓋膠紙做覆蓋, 再噴另一隻色~
由淺色噴到深色會比較理想, 每噴完一隻色, 乾透後就用遮蓋膠紙做覆蓋, 再噴另一隻色~
goahead 發表於 1-10-2013 03:32 PM

thx....應該選擇咩類型膠紙.......我怕有膠會痴走噴上去的色......
另外如果部件原色係深色......是否要用底色先噴一層??...是否有底色油???水性還是油性???
用返模型遮蓋膠紙, 本身乾透至好做遮蓋, 無咁易甩的. 如果你想保險D, 可以先噴灰 -> 打磨 -> 噴油. 由於有底灰, 油會食得實D~

雙星的 masking tape, 各大模型舖有售, 有唔同闊度~

用返模型遮蓋膠紙, 本身乾透至好做遮蓋, 無咁易甩的. 如果你想保險D, 可以先噴灰 -> 打磨 -> 噴油. 由於有底 ...
goahead 發表於 1-10-2013 06:20 PM

Thx....:handshake: