Toysdaily 玩具日報

查看: 12350|回復: 15

[作品分享] IRON PATRIOT'S BASE--愛國者的家 (圖已修好)

各位師兄好, 又係小弟{:1_208:}尋日POST完IRON MAN, 有師兄問起IRON PATRIOT, 我話過對佢有特別招待:p今次就輪到專題講佢啦~~~

雖然好多人都會將佢放埋入TONY既HALL OF ARMOR裡面, 但我就覺得, IRON PATRIOT同IRON MAN根本就唔會喺同一個地方出發, 雖然電影裡面無講, 但大概可以想像到, 佢應該係以某空軍基地為家, 而IRON PATRIOT既包裝袋上面似乎已經反映咗我既想法........

(SOURCE: BRICKSET)

圖中既背景大概就係空軍基地既停機庫吧?? 聞說呢一SET既正式名稱叫GUN MOUNTING SYSTEM (火炮掛載系統), 內容好簡單, 就係IRON PATRIOT同埋一個有機械臂既台, 可以幫佢安裝上肩上既鐳射炮.

就咁睇實在係有啲簡陋.....所以俾到我靈感去砌呢一件作品......IRON PATRIOT應該要啲簡單又實用既裝置......:36:節單啲講, 愛國者需要一個屋企:shy:

其實呢件作品早在幾個月之前我已經俾WAR MACHINE試用過, 不過當時仲未係我最滿意既形態(而且零件未齊):38:到我砌完HALL OF ARMOR之後, 得到新靈感, 就改成依家咁既樣........

由於呢個唔係開發同研究用既工作室, 所以就袛有一啲俾IRON PATRIOT出動做準備既必需品~~~ 可以見到, 個火炮掛載系統溶入咗呢個小型平台, 當中包括類似HALL OR ARMOR既裝甲儲存庫, 有部無TONY屋企咁HI TECH既電腦作為操作台, 火炮掛載系統側邊有張小型工作台可以做少少緊急維修, 真係連坐既地方都無, 大家大概可以想像吓, 呢個係一個緊急出動既地方, 同航空母艦既甲板差唔多, 根本唔會有人坐喺甲板上面嘆茶吧??

以下會解釋一下出發既流程.....會請TONY友情客串一吓 :p

電影裡面大家已經見過, 新一代既IRON MAN系列戰甲已經可以令使用者唔需要靠任何機械輔助自己穿上戰甲, 就好似上車咁易, 所似Rhodey大概可以就咁行入個 ARMOR STORAGE, 然後著上戰甲........

跟住就輪到裝上支鐳射炮.......IRON PATRIOT行到紅線位停低, 火炮掛載系統會裝上支炮.......

唔同角度會睇得清楚啲.............

支炮裝好之後就可以行到正前方出發點位置(有兩個排氣口既位置)起飛.......

當然有假想過, Rhodey自己一個獨位操作都得~~~~

請各位俾啲意見~~~ 多謝收睇:64:
啊, 愛國者好靚 :handshake:
但個價仲貴過 shf 隻war machine  :unhappy:
兩邊一衡量就覺得無理由超高可動比唔上近乎零可動
(lego 點都爆唔到地)

雖然大大個post 好毒 :71:
但我要忍一忍手, 聽聞十月頭有大貨到
啊, 愛國者好靚
但個價仲貴過 shf 隻war machine   
兩邊一衡量就覺得無理由超高可 ...
八口八口 發表於 24-9-2013 12:45 AM

我都覺得貴, 但之前搵到地方可以三魚以下入......諗住袛係欠一隻, 就入咗算了~~~費事夜長夢多:DD
講返個base
我幾鍾意個重工業感覺
但 iron patriot 本身咁浮誇
會唔會佢個base 可能都有啲好美國風嘅嘢?
愚見, 例如地板會唔會有啲紅藍白間
又或者裝甲儲存庫會唔會有粒代表美國嘅星星?
(captain america 電單車嗰款呢)
再再, 大大不如諗下城市組有冇啲機師/軍服可以砌返個 Rhodey 人仔出嚟呢 :he:
網上有啲參考,
套飛機制服多得sam 哥同cool 魔而家旺角好似唔難搵

講返個base
我幾鍾意個重工業感覺
但 iron patriot 本身咁浮誇
會唔會佢個base 可能都有啲好美國風 ...
八口八口 發表於 24-9-2013 12:51 AM

師兄個提議唔錯, 其實之前都有諗過個基地係咪需要同IRON PATRIOT趁返色, 不過一來苦無靈感, 而且睇返電影裡面, 其實Rhodey真係一個一啲都唔浮誇既軍人, WAR MACHINE俾人油到咁誇都袛係上級既主意~ 係佢心目中WAR MACHINE還是WAR MACHINE~~ 不過有國旗呢個主意真係值得諗吓~~~ 謝謝:)

Rhodey既人仔?? 想要咗好耐啦{:1_221:}但就算搵到合適既身體, 都要抺走佢一邊面至得........:DD好高危~~~
網上有啲參考,
套飛機制服多得sam 哥同cool 魔而家旺角好似唔難搵
八口八口 發表於 24-9-2013 12:54 AM

強化WAR MACHINE好得意:handshake:不過人仔既頭髮真係令人頭痛:55:
師兄個提議唔錯, 其實之前都有諗過個基地係咪需要同IRON PATRIOT趁返色, 不過一來苦無靈感, 而且睇返電 ...
Called_Wind 發表於 24-9-2013 01:01 AM

你個tony 係咪都抹走一邊面 :Q

回復 8# 八口八口

咁又無:he:但好難搵到Rhodey啱用既頭髮~~~ 佢差唔多係光頭咁.....
回復  八口八口

咁又無但好難搵到Rhodey啱用既頭髮~~~ 佢差唔多係光頭咁.....
Called_Wind 發表於 24-9-2013 01:21 AM

講開lego 髮型, 其實好多套都係亂嚟
例如 hawkeye 喺套戲裡面有gel 起, 但佢又出到好貼服
最不能接受係八爪魚博士個長毛造型, 漫畫/電影都無呢樣嘢
要自己配返個冬菇頭畀佢, 反而佢個長毛畀咗loki 除頭盔之後
所以呢個都算可以接受 :unhappy:

http://www.flickr.com/photos/906 ... rveldc|90693440@N05
回復 10# 八口八口

我唯有希望MINIFIGURE SERIES 會出返一個似樣啲既髮型:handshake:
It is a free gift if you pre order the Lego Super Hero Game that will release on Oct/Nov at Walmart in the US
又係另一好創作 !! :71:
如果個 格納庫 個背景換做 d d 透明版 會更正

ps 圖不是我 ...

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
又係另一好創作 !!
如果個 格納庫 個背景換做 d d 透明版 會更正

ps 圖不是我 ...
Vince 發表於 27-9-2013 10:06 AM

如果貼紙有出WAR MACHINE個樣就好了~~~

PS. 多謝版主大人:64:
如果貼紙有出WAR MACHINE個樣就好了~~~

PS. 多謝版主大人
Called_Wind 發表於 27-9-2013 01:39 PM

貼紙可能要 DIY 呢 ~~~~~ :67: