Toysdaily 玩具日報

查看: 14305|回復: 21

[作品分享] 一件花咗好多$同時間既LEGO作品 - TONY STARK'S WORKSHOP

各位師兄好, 好耐無上嚟分享啦~~~

近來IRON MAN 3既DVD出咗, 終於可以睇真啲TONY STARK個工作室裡面係點佈置, 發覺小弟幾個月前砌既HALL OF ARMOR實在欠缺咗好多細節, 呢幾個月嚟, 小弟不時都會買件繼續"加建"TONY個工作室, 參考埋DVD俾我既資料, 今次終於可以砌到一個自己比較滿意既HALL OF ARMOR, 希望大家唔好介意呢件作品既題材已經無乜新鮮感{:1_201:}  俾少少意見支持吓~~~~ 手機相既質素唔太好~ 唔好介意:(

TONY帶大家睇吓加建之後既工作室 (呢個出入口係新加的)

一入門口就見到有好多嘢..........

遠鏡睇會清楚啲.....

呢碌木人樁既位置應該係無咁近門口的, 但因為覺得佢好得意, 所以加埋入個情景裡面.....

介紹吓呢堆係乜, 地面既係燒焊器, 右邊係工具箱, 仲有維修中既IRON MAN ARMOR同顯示器

呢一堆係我花得最多時間做資料搜集既嘢, 睇返DVD, TONY工作室既呢一角, 有好多我見到但都唔知係乜既嘢, 所以唯有用少少想像力去砌......個茶水間喺電影已經無咗, 側邊既玻璃門都係, 但我覺得留住佢好似合理啲, 所以保留咗....

睇完DVD, 知道TONY張工作枱搬咗去近HALL OF ARMOR側邊, 工作枱本身都有改動過, 隔離張長方工作枱係我自己加落去既, 加咗合理啲, 而且無咁空洞.........黃色果座嘛, 睇完我都唔知係乜, 砌完之後, 我覺得佢似空氣過濾器.....

TONY活躍想像圖...........

坐返自己張工作枱~~

側邊睇

近窗既呢一邊, 真係睇返DVD至記得, 原來個打地台(升降機出入口)側邊有個樓梯既出入口直通TONY個地底酒庫........資源有限, 下面既一切, 當然無砌到:DDD" />

紅色果座嘢, 原來係真實世界中有既儀器.......見下圖

TONY由地牢返上嚟......

又上返個"打地台"啦

似樣啲啦~~~

一個最重要既部分..........HALL OF ARMOR.....

扮吓名場面..........

召喚~~~

MK42登場

話明呢個地方係本身係車房, 點可以無車? 不過車唔係小弟強項, 而且地方有限, 整架車仔頂住先~~~ 架車係問SUPERMAN SET借既, 灰色果舊嘢係流動油泵......

改咗咁多次, 個外觀早就唔似TONY間別墅, 但算係有面見人咁啦.......

繼續工作............

同場加映, TONY的新車, 呢架車啱人仔SIZE, 但放落個情景就會變得太大架, 呢架車唔係小弟既設計, 我袛係改咗佢既色同作咗少少改動, 例如改成無頂, 司機位既細節..........

車廂細節.........

車尾引擎位可以打開

好啦各位~ 多謝收睇~~~:64:
木人樁:46:

nice basemant:71:
好有心機!!!讚:71:
小弟加入TD咁多年........第一篇精華:handshake:多謝版主大人:64:
好正 :$ 大大投資咗幾多錢落去買件?

btw, 無睇返套戲唔記得, tony 個工作室唔係地庫? 好似無落地玻璃窗
btw2, 大大買咗隻愛國者未? (雖然唔關工作室事)
真係好有心....做晒資料搜集:71::handshake:
樓主呢個post....絕對要"精"....:74:
小弟加入TD咁多年........第一篇精華多謝版主大人
Called_Wind 發表於 22-9-2013 11:59 PM

唔洗多謝 ... 有 HEART 既 post 我地留意到都一定會加 精華 既 ... 我真心覺得你用左好多時間去砌 d 個景, 亦有文字解說 真係好 GOOD. 如果可以改善一下 相片 既質數, 我相信你既 post 一定會有回報既呢 !! :71:
so impressive!:71:{:1_197:}
等你做埋個地牢!!!:he:
好正  大大投資咗幾多錢落去買件?

btw, 無睇返套戲唔記得, tony 個工作室唔係地庫? 好似無落地玻 ...
八口八口 發表於 23-9-2013 09:54 AM

我諗大大話話都用咗一隻金牛以上(唔計人仔)

TONY個工作室係車房, 但唔係地庫, 地庫係裝酒同其他ARMOR既地方~~~

IRON PATRIOT嘛? 已經出咗POST {:1_220:}
唔洗多謝 ... 有 HEART 既 post 我地留意到都一定會加 精華 既 ... 我真心覺得你用左好多時間去砌 d 個景 ...
Vince 發表於 23-9-2013 03:26 PM

相片質素嘛.........現時袛可以靠手機.......小弟真係對攝影唔在行.....有無啲傻瓜得嚟又影到啲見得吓人既相既相機存在呢??{:1_215:}
回復 12# gazza1211

地牢??{:1_236:}師兄.....米講笑啦.....除非小弟發咗, 唔駛做又可以無限地購入各種LEGO件......:p