Toysdaily 玩具日報

查看: 16998|回復: 17

[改造交流] RG RX-78-2 全人手木顏色舊化製作,純技術分享,傷眼勿插!!

好耐冇係TD出post, 不喜勿插!!

首先出場係今次嘅上色工具:
1. Faber Castell 木顏色,嚟個36支PACK有金銀兩色,比較主要係嚟樣,價錢係大概90蚊,唔係玩具,報下價冇所謂啦!
2. 白色炭筆一支,比較貴,要成15蚊,不過比一般白色木顏色易上色,做高光比較方便。

3. Marco 木顏色,市場最平水溶木顏色,12支夠有餘,大概80蚊左右;

4. 消光手噴罐一罐.....................

繼而主角出場:RG 1/144 RX-78-2, 係做舊化之前,先用左13∼4個鐘砌,幸喜係上年嘅事,再用6個鐘上水貼,嚟個係星期日假期節目,夠玩一日,最後係晚飯後個人“愚樂”,大概3小時完成,真係輕鬆簡單:

細部分鏡:

係唔係好重手,好傷眼呢!!!!
今次製作係小弟有史以來弟一次,以前成日見高手製作的好認真嘅高達模型,工具好多,製作時間好長,但係既然木顏色上色技術已經有人用,咁我就試下,發覺:
1.真係好易控製,而且修改容易,擦字膠一擦搞掂,再唔係開水溶左個再嚟過。
2.除左上陰影戰損等外,我發覺仲可以簡單製作鐵鑄效果,就係噴完消光後,用接近色木顏色將整個面油哂,上圖中所有藍色,紅色,及黑色都唔係原身膠色加消光,而係消光完後用木顏色完全上色,發覺出嚟有鐵鑄效果,然後再做舊化,如紅色填完,用啡色及黑色上舊化,效果更出,值得一試;

因為太簡單,只係小學雞填顏色,所以分享完畢!!
有創意啊 支持:57:
用rg來做舊化真係好傷神
小弟眼殘,寧願用mg
佩服樓主的嘗試,加油!{:1_226:}
nice work.  it looks great.  support.
OK 喎, 唔洗用好多錢都做到效果. 正:71:
回復 1# herolouis800528

有心機
有耐性
是一個很好的分享
多謝大大
強:71:但會唔會好易甩?
正,手腳舊化銹蹟不錯:71:
完全認同樓主所說,木顏色易用,可快可細緻,錯又改得
最重要唔會有人話有味!
好正,但同樓上有同一問題,會唔會好易甩?使唔使再補保護漆?
Sorry, 咁遲先回大家!!
mokfung1985, Gingsi大大們:
1. 首先, 用木顏色之前, 必需要噴左足夠嘅消光先(大概3層左右啦, 一為保護水貼, 二為粗糙化個表面, 啲木顏色會咬得實淨啲。
2. 上完木顏色後, 基本上咬得好好, 唔會甩色, 不過玩上手會好污遭, 因為會有啲色粉會甩係手上, 所以我都已經噴多兩三層消光, 噴完後, 完全冇問題, 任陏任玩都唔甩色, 不過銀色個閃亮度會淡左!!

:64:  double 左, Sorry!!
個效果又真係幾好幾正喎:71:
Sorry, 咁遲先回大家!!
mokfung1985, Gingsi大大們:
1. 首先, 用木顏色之前, 必需要噴左足夠嘅消光 ...
herolouis800528 發表於 20-9-2013 11:26 PM

敢問係噴完消光再塗完木顏色之後再噴消光,定噴多幾層消光再塗木顏色??

點解咁都唔入精華??
讚呀!

啱晒我呢D唔方便噴油嘅, 一定要試下啦
Thank you very much!:64: