Toysdaily 玩具日報

[分享討論] VIVA自製Tony Stark頭雕分享

我覺得已經好好,加油師兄
對眼埋攏咗小小,不過整體好正,嚴肅得嚟有d搞笑,冇HT個木獨,好有tony形象:71:
好似大家都追求緊一個復制人... 我自己覺得已經好似好似...

回復 29# 任俠

邊個似,定唔似,唔評論了^^^

只能說二選一,我選viva的作品。
眼神, 髮線, 額頭都補捉到robert downey 神髓, 比hot toys優勝,
唔知大家有無發現Hot Toys咁多個 Tony頭雕, 髮線同額頭都唔似robert downey本人,
如果search下d相, 會發現 robert downey 額頭比較圓同凸出
所以從好多角度睇 (尤其仰望), 髮線位都應該有弧度, 偏向圓形, 而唔應該好似hot toys咁一字形額或輕微M字額 (如果有留意hot toys Tony頭髮線, 會明我講咩), 呢方面Viva做得好過Hot Toys好多

deleted…………………
作為一個美院出身,也都玩過7、8年雕塑既准專業人士,忍唔住囉嗦幾句,所謂外行睇熱鬧,內行睇門道,各種評價,有彈有贊,其實多數系處於個人第一感,而非理性專業分析。VIVA我一路有睇佢既作品,唔錯,年年有進步,但講到系唔系達到或者接近到一流水準,我覺得仲爭好遠。以呢只Tony頭雕來睇,應該系佢最拿得出手既作品,仲有唔少改進空間:呐,第一眼,睇整體,會唔會覺得有D怪異,以及唔啱既感覺?(若某D師兄覺得完美無瑕,咁就當我放屁)——其實唔啱既感覺就系有問題既地方,呢度完全唔討論頭雕似唔似Tony本人,單就雕塑技法來講,幾處大型輪廓,額、顴骨、面頰結構系有問題既,真人豐富複雜細微的面部結構只得7成既表現...(此處省略200字),幾大塊結構銜接又唔自然。細節方面,頭髮處理手法簡單業餘,缺少立體感美感。鼻頭個凹位好唔自然,再睇下耳仔結構,處理得粗糙唔夠寫真——話說,通常由耳仔造型水準可以睇出一個技師真正既實力,EB,HT,或者金大師系呢方面細節就好難搵出毛病....好,不打算講太多,其實真唔系來踩人,只不過有感而發。何況VIVA並冇稱自己如何,都系班愛好者系度爭啫...以本人瞭解,頭雕行業,除左要天分之外,冇十年以上錘煉,100粒頭雕經驗,算唔得高手,而要成為大師,非得要2、3百粒以上經驗——以呢個標準,業界至多3、4人而已
勁Wooooo師兄,
乜原來雕個頭甘複雜架,
又袋錢落袋,
敢請教師兄,
而家有乜頭雕可以攞上手,
睇得下呢,
比D好嘢大家做個參巧,
提高下D制作商,老翻商,同玩家水平好嗎?
誠心期待{:2_309:}
個人認為點解好多人大致一睇會覺得ht好呢?因為ht好識做美,化了tony的形像。

上次翻睇ironman 3bd時至覺,原本 Robert 又殘左,除正面望前登外,好多低頭呀,痛呀的表情都出賣左佢。

講真,做自分魂都會要求隱惡揚善啦,何況批頭雕?我地睇隻MK4頭雕順眼左,睇VIVA呢個真實感重的殘樣頭雕自然扣分,好正常。

小弟唔敢話VIVA呢個頭係無敵,但起碼係除了HT的美型路線外另一個方向的嘗試。
我覺得就算新手試雕或者好似viva大師呢種高手分享都好
都應該少啲惡意批評,多點欣賞鼓勵
氣氛好好好多~
上月在面書見到這個頭雕的時候,WORKSHOP仍未發貨,可能VIVA是用TTM19做為參考用的素體?

期待LUKA大用TTM19配合一下,看看效果啊。
勁Wooooo師兄,
乜原來雕個頭甘複雜架,
又袋錢落袋,
敢請教師兄,
...
打炒手家 發表於 17-9-2013 04:00 AM

師兄,小弟真心十萬個佩服您敢言的性格,容小弟叫您一聲大佬。:$
勁Wooooo師兄,
乜原來雕個頭甘複雜架,
又袋錢落袋,
敢請教師兄,
...
打炒手家 發表於 17-9-2013 04:00 AM

認同師兄所講,既然都玩過7、8年雕塑,何不都拿一些作品出來看看,總好過說一大段但又沒甚麼本事令人覺得你真你有料,同高登仔一句揵下「其實唔難」有咩分別﹖就如見到有人出段咁嘅影評你都覺得講就無敵喇…

「作為一個電影學院出身,也都做過7、8年電影既准專業人士,忍唔住囉嗦幾句,所謂外行睇熱鬧,內行睇門道,各種評價,有彈有贊,其實多數系處於個人第一感,而非理性專業分析。王家衛我一路有睇佢既作品,唔錯,年年有進步,但講到系唔系達到或者接近到一流水準,我覺得仲爭好遠。以呢套《一代宗師》來睇,應該系佢最拿得出手既作品,仲有唔少改進空間:呐,第一眼,睇整體,會唔會覺得有D怪異,以及唔啱既感覺?(若某D師兄覺得完美無瑕,咁就當我放屁)——其實唔啱既感覺就系有問題既地方,呢度完全唔討論電影反唔反映得出葉問本人的事跡,單就電影技法來講,幾處電影部份,佈局鋪排、動作場面、文戲結構系有問題既,一個電影要帶出的細膩而複雜的結構只得7成既表現...(此處省略200字),幾大部份銜接又唔自然。細節方面,動作場面處理手法簡單業餘,缺少動作感美感。偉仔雨中演武位好唔自然,再睇下對白處理同運鏡,處理得粗糙唔夠寫真——話說,通常由對白處理同運鏡水準可以睇出一個技師真正既實力,黑澤明,或者希治閣系呢方面細節就好難搵出毛病....好,不打算講太多,其實真唔系來踩人,只不過有感而發。何況王家衛並冇稱自己如何,都系班愛好者系度爭啫...以本人瞭解,電影導演行業,除左要天分之外,冇十年以上錘煉,100套電影經驗,算唔得高手,而要成為大師,非得要2、3百套以上經驗——以呢個標準,業界至多3、4人而已」
好似戴左大眼仔{:1_220:}
面相黎講,我覺得呢隻點都似過 Hottoys,不過眼仔碌碌,精靈過頭,但比起WORKSHOP 對三白眼,VIVA 呢個整體點都比HOTTOYS 優勝。希望 THE MECHANIC 個頭可以好過 VIVA 呢個。