Toysdaily 玩具日報

查看: 7181|回復: 15

[改造交流] 渣古眼透明粉紅一問

小弟第一次砌單眼機, 我想問各位Ching渣古眼透明粉紅用咩油? 各位Ching一般會點樣處理?
回復 1# Leoyin

我用過粉紅及螢光紅
效果OK的 ^_^
實色? 如果我想保留透明感, 可以點做?
use the pink marker (oil base)
pink marker should be solid color, not what i want:42:
可嘗試 郡氏GX105 透明粉紅,  另官網有完成效果的參考圖片

http://www.mr-hobby.com/itemlist/pg80.html
typical clear red, but paint silver at the back:36:

check the quality
http://toysdaily.com/discuz/thread-163376-1-1.html
師兄砌個隻係咩先? 本身有冇眼珠
手油定噴槍, 兩個方法處理透明油既效果會好唔同
又或者有冇諗過用其他補品(彩光貼)而唔用油?
有冇諗過用其他補品led:67:
透明件底上油最簡單
透明件前面使用透明紅,件後面使用銀色!
小弟砌緊完美自護{:1_203:}
以上問題己解決, 反轉個MK找不到有金屬圈的那隻補品. 最後買了Gaia 螢光粉紅.
因為自護眼內無位加銀油, 我又不想好似高達眼咁銀底透明油. 最後就咁上左螢光粉紅.. 遲D補返相上黎. 多謝各位Ching:64:
回復 8# kyo353

Ching請問如果細位透明油, 手油同噴有咩分別?
回復  kyo353

Ching請問如果細位透明油, 手油同噴有咩分別?
Leoyin 發表於 12-9-2013 10:06 AM

最主要係手油好易會唔均勻姐
透明油唔同實色,實色可以再油多層上去遮,但透明油遮唔到
回復 14# kyo353

你講得無錯, 因為我無噴槍, 有時手油高達眼係有深淺色, 又重頭黎過.