Toysdaily 玩具日報

[分享討論] [12”區福利帖] 人偶攝影執相教學

多謝精彩教學,簡單而明,謝謝!
回復 38# catcat

hahaha,太肥無益呀,不過真係好正,好易上手
強帖留名!:71: ................
再一次感謝各位的支持。:64:

新增了第五章水印教學,不過因為TD字數限制, 各位可能要移玉步觀看了 。

http://www.hkfigureclub.com/forumn/thread-17303-1-1.html
多謝多謝,一面都係了。

滴兄,幾時教小弟退地退得自然唔生硬呀......?
catcat 發表於 9-9-2013 11:59 PM

cat sir ...咪玩小弟:80:.......教就唔敢當, 有機會大家指教下:55:

見cat sir 提到退地...我又想起其他野,,
全是小弟個人感覺....我發覺比較多玩具ching 們欣賞純影玩具作品多過欣賞用PS 去大改.. 可能覺得假野來( 感覺不只TD, 其他"four林"小弟都有這感覺)

令一原因software特效易用左...令人更有錯覺..PS不是一門什麼東東..
雖然PS 可以增加視覺衝擊同表達意景.....但太多同慣性...我就覺得沒味兒了
其實無論純影 , PS or 純影+PS ...大家都係想自己作品得到人們欣賞
....同自己可以enjoy 影相or PS 過程

至於你問個問題 "退地退得自然" ...
不如咁講...就好似你(cat sir) set 燈同影靚姿勢玩具相一樣...功多藝熟:64:

功多藝熟雖然答得老套...但係事實:71:
有機會大家交流下影相 or PS skill...:71: ........
回復 50# 滴滴仔

同意,寧精勿濫,我就是忍不了手!
cat sir ...咪玩小弟.......教就唔敢當, 有機會大家指教下

見cat sir 提到退地...我又想起 ...
滴滴仔 發表於 10-9-2013 01:57 PM

個人覺得p圖都加味精一樣,最好適可而止,太濃太多會令人麻木。當然做得自然又好睇至係晒高境界啦。

講到退地,好似下圖咁,硬係覺得怪怪地,但又講唔出點怪,同埋點改善....

滴兄有無建議?
多謝貓大技術帖!
其實白平衡方面,如果影Raw的話可以利用灰點黎調整翻白平衡~~~~
gum樣即使燈光點千奇百怪都好,都有得救XD
個人覺得p圖都加味精一樣,最好適可而止,太濃太多會令人麻木。當然做得自然又好睇至係晒高境界啦。

講 ...
catcat 發表於 10-9-2013 02:12 PM

cat sir ..大家討論下ja:64:

1) noise 太重....(如果冇記錯,有次同你講開noise,我重話加noise 可令畫面更溶入,但唔可以過重) ..你呢張太重...重有要睇構圖去決定加唔加noise..

2) 其實 cat cat 玩影相的光影絕對有一手..但合成圖除了玩光影,color tone 外....可能好多人馬虎了這點層次感(即立體化) , 要合成得好...就要睇落真實..

你張圖因為太重noise 令主體,附體,背景...合併成比較一致令圖唔太真實....因為銀行背景成了簡單立體透視空間.....更困難令主體,附體,背景有層次感

3) 其實玩合成圖唔係找什麼特效圖片最困難...而係找合適背景先最困難.(因本人好多時係影完相SF痕..先合下相) ..當然你plan 好晒去影當然唔困難...

如果要改....一定要特出主體...就一就個構圖..希望特出到 ~~  除非你一定要set死附體大(右),主體小(左)...( 其實我覺得你選錯圖...問題有可能係point 3)

因為你張相太重noise ...所以合出主體較blur ..見諒:64:

其實,dry 哥有句講得好好..玩合成圖...,係用時間換來的..
只要你有心機同時間~ 沒有不可能做唔到 :71: ...睇下你想做定唔做ja :71:
多謝貓大分享~簡單方便好用!!
本身自己都用photoshop汁相... 又學多左野><
十分感激!
樓主,我反而想請請教你,NAS當SERVER圖床上傳,要點SET?:64:
有隻NAS唔用好似好浪費
樓主,我反而想請請教你,NAS當SERVER圖床上傳,要點SET?
有隻NAS唔用好似好浪費
adidas 發表於 10-9-2013 09:33 PM

師兄用咩牌子 model?

sharing, all by hottoys 12" figures~

多謝貓貓兄教學 :64:
好文,好帖, 終身受用~~ :71: