Toysdaily 玩具日報

查看: 12095|回復: 23

[GUNDAM] 紫色烈焰新安洲

做呢隻新安洲真係用左差唔多個半月既時間去處理
主要參考之前有2位師兄既作品去制作

另外我相信最花我時間係要去準備呢隻新安洲用既符文水紙
因為買唔到現成既水紙 唯有請朋友幫手設定D水紙 出黎既效果超滿意
有部份水紙如果有兄弟認得出 應該知係乜來的:em53:

第1次噴透明紫真係比想像中要花時間同心機 過程中有幾件因為痴到有塵同粉粒 要洗色再重噴:em88:

唯一有改造既地方其實得手指 不過想像中仲未達到理想效果

至於點解會見到有D件光 有D件暗啞半清光 係因為想試下新配搭可以引出咩效果
下次有機會可以制作更好既利爪:em94:

上色前既準備 不停咁又畫又界......

打膠版磨尖:em87:

哦呵 張水紙其實仲整埋俾紅迷2把刀用既:em34:

下隻呢 係人生第1隻索師獸 已經補緊夾口當中啦:em86:
師兄整得好靚,但感覺好似.........嚮鬼{:1_208:}
回復 1# 怨恭

很有特色的作品,顏色配搭沒有違和感,good
不錯的製作分享,多謝大大的作品
期待大大下一隻的索師獸作品分享
整體好靚, 不過我個人認為心口, 手部D紋用紅色唔係好MATCH.

可能用暗紅或暗閃紅會更好.
勁靚!!!!!!
您的帖子長度不符合要求。
非常好之作品,無得頂:71:
好靚,好有機戰feel~~
佩色有d似個隻小白龍
oh~~~~~~~ 好正呀
不過我覺得紅色用金屬紅會唔會好d 呢?
咁睇落去,好似怪怪地咁.
上色好靚!!!佩服師兄咁好手藝同心機.
interesting color scheme. nice decal
But the red highlighting is unbalance...
好似嚮鬼:x

人生第1隻索師獸:$, is 2-legs or 4-legs?:58:
welcome to ZOIDS:65:
配色同改做都非常特出!
拉花很有心機!
很正的作品!
回復 2# 高達使者

你又唔講 我自己都唔覺係好似= = 可能因為我冇睇響鬼啦
回復 4# 馬仔

我自己就反而怕暗紅會令整體個通太暗
配色我過往都係採取要有足夠既亮點 要有適當既平衡
回復 3# 歐叉獅子

多謝你支持哦 不過我未試過整1隻作品要咁耐