Toysdaily 玩具日報

查看: 12406|回復: 27

[玩具報告] 金光之劍!!!!—ROBOT魂 147 龍星丸 RYUSEIMARU 完全玩評報告

[size=15.333333015441895px]

[size=15.333333015441895px]龍[size=15.333333015441895px]星丸,相信好多唔LIKE R魂既朋友,都會因為佢地呢條LINE而選擇性地入了R魂這個坑。的確,呢個坑,係值得入,點解?可能有朋友之前已經做了詳細的分享,我就從可玩性方面分析一下我地呢次隻龍星丸。
[size=15.333333015441895px]外盒同龍王丸無咩分別。

[size=15.333333015441895px]入面既配件當然真係差左好遠。從誠意來說,龍王明顯比龍星要高,起碼多把劍,多左D EFFECT PARTS,但呢隻就真係咩都無.....

[size=15.333333015441895px]唔理,去素體先。一如以往魔神系列的特點,QC都沒有出現特別大的問題,但小地方甩油就總有,大家唔需要太過介懷。

[size=15.333333015441895px]背面一攝

[size=15.333333015441895px]各個部分都做小小特寫啦

[size=15.333333015441895px]可動性方面,沒有太大的問題,手腳都相當靈活。不過我個隻個問題,就係右腳既腳掌有點鬆,要擺動作個時有D麻煩,不過小心D搞都問題不大。

[size=15.333333015441895px]係時候去D POSE相啦。

[size=15.333333015441895px]就咁郁下影下,已經睇擺到POSE了~

[size=15.333333015441895px]大家知道,呢隻野,係無魂STAGE的JOINT位。咁點上架?正路係要夾,但真係夾唔住,於是求其用D可以固定到佢既方法來影就算了。

[size=15.333333015441895px]出拳﹗

[size=15.333333015441895px]出腳。得益於高可動度,腳仔要出,好容易~

[size=15.333333015441895px]係時候玩下光龍劍先~

[size=15.333333015441895px]做下動作砍下先~

[size=15.333333015441895px]唔同角度一影~

[size=15.333333015441895px]向前飛一影~

[size=15.333333015441895px]準備下砍一影~

[size=15.333333015441895px]雙手持劍呢下真係好麻煩先搞到。因為手掌好易鬆脫,所以大家玩個時要畀多少少耐性。

[size=15.333333015441895px]向上,準備向下砍﹗﹗[size=15.333333015441895px]擺POSE一影先~

[size=15.333333015441895px]好,係時候要變下型玩下先~龍王丸就變鳳凰,龍星丸就變龍了。感覺唔錯﹗其實都幾影變下,換件唔多,係要拆手掌,都可以接受。出來的外型,因為要就番個龍頭收納時的長度,所以就搞到本來好有氣勢既龍頭,變到得番三截頸。老實說,是有點可惜的,不過,整體看下去還是不錯的~

[size=15.333333015441895px]我個人覺得整得比龍王丸要好~

[size=15.333333015441895px]可以打開咀巴~

[size=15.333333015441895px]背部一看~

最後,影下隻飛雲先~

總評如下:

優:
1. 上色良好,唔錯﹗
2. 可動性足夠,又沒有了邪虎丸關節上的古怪設計
3. 變型度的處理尚算簡單

劣:
1. 配件真係太少了
2. 變型後龍頭太過可愛
3. 可能是個別QC問題,我的手掌同腳掌都有點鬆

整體而言,呢隻野係R魂而言,算係上乘之作。不過,以定價而言,的確是太貴了,咁少野又咁貴.....不過,為了少年時代的夢,貴少少都係要追番架啦~

小弟的BLOG,歡迎瀏覽:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/1250657/index
{:1_208:}

師兄哇咁快入手 ,勁

配件真係好少,應該要用龍番龍鳳丸果D
老實講 真係少D 愛 都唔想入
{:1_203:}整體的確ok,係定價太高問題.
龍型態忘記左拉對翼出黎 :65:
對翼未反出黎?
您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 12 字節系統限制: 15 到 10000 字節
係WOR,即時補番飛先,謝謝提醒~
頭像被屏蔽
多謝師兄詳細的分享!! :71:
見到你玩得咁靚 我當自己已買左:73:
變形後機械人頭收納位得叼咁少咁既??{:1_215:}
其實近五年...真係覺得笨大冇以前咁有"良心"...
如就拎呢隻黎講...PARTS不在話下...
如果早幾年出...可能可以拆件重現飛雲剛召喚出黎既形態(即係膊頭冇爪同冇龍紋)
ANYWAY~呢隻我都覺得出得好靚~多謝C兄靚圖
同龍王丸比,我覺得隻本體同變型係有進步,但配件真係做得麻麻地,太少野玩。
另外,佢唔出JOINT位,真係好難同佢玩得好開心~
B社D野第一只通常大件夾抵食引玩家落搭,之後果D就比較hea... (雖然龍王號唔系R魂第一只,但同對上果只龍神號相差比較耐). 不過今次只龍星號唔系齋屎黃色有上油我都已經收貨:(
我覺得最正都係把劍~~終於有返正常顏色:love:
想當年......
模型把劍係全白色....當年又點識上色丫.....
其實現貨出左未?
其實現貨出左未?
老實人 發表於 30-8-2013 09:24 AM

尋日見街...