Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 再做抽油箱及新買儲氣缶

先講氣缶 $4xx sparmax 氣量 2.5L
用10度不停噴可以 約50秒,另泵約9xx

唔記得影未做前的 size 是細箱來的 約3x

風機連牛 背後有氣管約2米 約4xx
用膠帶加固

度完位開洞,可用不要的生果刀在爐加熱

加鑼絲加固

再整喉管
細瓶駁大駁再駁喉管

於抽風口加棉,可用抽油煙機的約1x一包,一開4
最後試吸油力,有膠片及膠瓶

噴筆用 iwata 0.2 約9xx

你個箱成本都唔平喎{:1_236:}點解唔買個可收藏式,都貴唔到幾多
回復 2# 玩具人傀儡

收藏式要7xx , 過唔到自己個心理關口{:1_237:}
你個箱成本都唔平喎點解唔買個可收藏式,都貴唔到幾多
玩具人傀儡 發表於 28-8-2013 04:52 PM

收藏式個Size全開後我其實都覺得細,有陣時想噴吸塑車殼所以想要大個啲。另外抽氣夠唔夠力都係問題 {:1_215:}
回復  玩具人傀儡

收藏式要7xx , 過唔到自己個心理關口
j.w 發表於 28-8-2013 05:01 PM

借問樓主條喉響邊豎買?同埋有幾長?
回復 5# katsumoto

喉约長2米,個老细同我推介呢個抽風機,勁唔勁過其他牌子就唔清楚,但试吸力有棉有膠有瓶,自己噴時都覺得吸得幾好,但用噴缶就吸唔晒。
在屯門動物模形鋪一齊買的
點解唔用廁所果種抽氣扇?KDK都係二百蚊
回復 8# verywai
我之前都有見過有師兄用過,但效果不太理想,
所以都唔會試,另外呢次已經係第2次做,之前用纸箱做的