Toysdaily 玩具日報

[詢問] 新手想請教一下噴消光

大家好, 小弟以往只是素組同滲線,

最近買左罐消光試試.

想請教一下大家會係邊度噴同點噴架謝謝!

1.係咪砌好先噴?一開始一塊塊噴定一part一part咁噴?

2.放d part係個紙盒入面噴定去買d一支支既鉗夾住噴?

謝謝!!
完成晒滲線同水貼之後, 消光最後做.

如果想噴得均渾, 可以分返開 手,腳, 頭, 身 同 武器 咁噴, 噴完再組合返. 最好用夾夾住噴, 方便轉動又唔會整污糟隻手.

如果用噴罐, 係空曠地方, 唔會好大風就得, 隔開十吋咁上下, 按下噴罐一秒, 出油衡定o左就掃埋件 parts 度, 薄噴, 情願噴多一兩次都好過 over 晒而出現白化.

*** 噴罐消光比較容易出現白化, 留意濕度, 超過 85% 就唔好噴住 ****
謝謝你!:handshake:
Gundam marker懶人消光方法 : 組合晒整件模型, 噴消光, 再用gundam marker滲線(即畫線), 再用擦膠擦一擦, 令條線幼d. 不要先上gundam marker後再消光, 會"拿:溶d gundam marker色...