Toysdaily 玩具日報

查看: 5468|回復: 14

[分享討論] 係亞米網訂野~~谷爆

真係好嬲,不吐不快

本人之前亞米網訂過幾次,次次都正常運抵到達,前幾天又訂左件玩具,付款後等收貨,點知過了2天後收到通知話件貨因地址不符,打回頭去日本。問題係,我從來無改過地址,而亞米亦堅稱按我寫的地址付運。經過電郵溝通後,對方堅持係我們的郵政問題,叫我向郵局了解,但我從日本郵政追蹤系統的資料顯示(下表),該郵包從未離開東京,我再向亞米提供資料及質問,對方不但沒有正視及查察我提供資料,仍只是堅持是我們的郵政問題,對顧客一D保障都無。

現在他們只容許我一係取消訂購,退回玩具的價格,但蝕了運費,一係再俾多次運費試試。:*  

我懷疑都唔知係唔係我訂果件野佢地標錯價,太過平,所以屈我多一次運費。
History information

State occurrence date
(In local time if occurred overseas)
Shipping track recordDetailsOfficePrefecture / Country
ZIP code(Postal code number)
08/20/2013 18:30Posting/CollectionTOKYOTAMATOKYO
209-8799
08/20/2013 23:59Arrival at outward office of exchangeTOKYO INTTOKYO
138-8799
08/21/2013 16:57Arrival at inward office of exchangeTOKYO INTTOKYO
138-8799
08/21/2013 16:58Held by import CustomsTOKYO INTTOKYO
138-8799
08/21/2013 17:02Departure from inward office of exchangeTOKYO INTTOKYO
138-8799
離開日本,系統update就要等香港資料。如果香港郵局冇update,你check日本郵局site睇唔倒history係正常的。

但係睇tracking, 應該21/8離開咗日本。除非佢求其俾個tracking no.呃你,唔係件貨係送出咗。你有無試過用個no. online check吓香港郵政?
邊個通知你地址不符? 啊咪啊咪? 香港郵政?
頭像被屏蔽
我之前訂過嘢,有一次我上網Check 個Tracking No.,佢話重係日本,點知我過咗一個鐘郵差就送到嚟。好多時係香港郵政冇update咋
係亞米通知,我100%肯定我的地址冇錯,除非他們付運時打錯(不過佢地話冇,但亦唔肯mail張付運收據俾我睇),而且我把電話都寫上,之前的訂購在收貨前更試過收到本地電話向我確認,如果貨品已到而地址不清楚的話,冇理由問都唔問就返轉頭。
係亞米通知,我100%肯定我的地址冇錯,除非他們付運時打錯(不過佢地話冇,但亦唔肯mail張付運收據俾我睇), ...
sssssfte 發表於 25-8-2013 10:02 AM

件事真係好古怪,注意以下兩行:

08/20/2013 23:59        Arrival at outward office of exchange                TOKYO INT        TOKYO

08/21/2013 16:57        Arrival at inward office of exchange                TOKYO INT        TOKYO

日本郵政好似冇發過件離開日本就直接打回頭喎.  以我了解寄出咗會有多一行寫住 Dispatch from outward office of exchange.
如果地址有正確註明 Hong Kong 的話,咁就有可能同件貨有關.  樓主方便透露你訂咗啲乜物件嗎?
我跟樓上師兄有相同疑惑,所以我先同亞米講件貨疑似從未離開日本,但他們完全不去質疑自己的郵政服務,也不去跟進,只說貨品離開公司他們便控制不了。

我訂的東西好普通,只是超合金一合,唔過一萬yen。
頭像被屏蔽
如果真係咁,即係推卸責任,只顧自己利益,不理客人死活。
相信係海關、清關問題,可能係呀美阿美打錯文件,我訂過咁多次都未見過”Held by import Customs”呢句說話…{:1_215:}
雖然我買唔少,不過都係迫不得以,亦做咗心理準備…隔山買牛一向都唔讚成,錢比哂有問題時就基本上係㩒住搶,有佢講冇你講,重要用email聯絡,時間、心力買平咗都保唔番!:(
我都係迫不得已,點知咁當黑。
日本D真正服務我都領教過...
好多人話日本服務好好, 但正如日本銷售注重包裝, 其實好表面...
一遇倒真正難題果種不負責任表現晒出黎....
日網買野,真係當玩大細!冇事真係要拜拜神!