Toysdaily 玩具日報

查看: 3542|回復: 12

[GUNDAM] 新手噴罐一問

小弟新手開始一隻MG ZZ高達,但係覺得佢本身隻白色太白太假,想用噴罐重新噴番白色,想問下:
1.市面上有冇隻噴罐係専for高達白色架?
2.係咪一定要噴一層底先可以噴層白色?

新手又冇時間學用噴槍,煩請賜教,謝謝!
本身隻白色太白太假?

you could spray matt protection coating. not necessary to matt white on white color parts...
因為我見佢說明書個配色表話可以加少量灰白色落白色到塗裝,所以想睇下噴罐可唔可以有同樣效果
回復 3# ctcctf

you could try "Mr Hobby", it has spray can for Gundam...
想做少少陰影效既話光澤黑做底色 再噴白色
我都是新手黎:(希望大家幫到大家{:1_235:}
我建議打磨後先噴一層白色畢地,待乾後才噴白色。
回復 5# cscscsc

咁請問底個層黑會唔會好難用白色遮住架?
回復 6# t3004

請問個層白色畢地有咩作用架?

回復 7# ctcctf
如果你用雙星或者郡氏嘅話,正常嘅係唔會:)
郡氏 噴罐 SG01 GUNDAM WHITE幫到你~~~
回復 8# ctcctf

我初噴罐時,把模型直接上色,覺得出來效果無咁好。跟著試吓先噴畢地後才上色,就覺些顏色實在些!
回復  ctcctf

我初噴罐時,把模型直接上色,覺得出來效果無咁好。跟著試吓先噴畢地後才上色,就覺 ...
t3004 發表於 25-8-2013 01:52 AM

係唔係同噴灰一樣{:1_215:}
噴畢地唔係=噴灰嗎?應該同一種材料喎,只係唔同說法吧!?