Toysdaily 玩具日報

[改造交流] TopCoat 可唔可比水筆地更早一層成為保護層呢?

ABS膠特性比效脆,有建議如上油之前一定要噴層筆地打底,但噴得唔夠平均的話部件上既線條總會模糊化,所以諗到唔知可唔可以先上一層topcoat?topcoat有冇分水性油性呢?另,topcoat會唔會被油性油溶掉呢?
這個問題我也有想過,但如此的話何不直接用田宮的水性油上色呢?
I think you need to sand it down and reapply primer to make sure it is even before you try different color.  applying topcoat on an uneven surface will only make anyone uneven surface.
ABS膠特性比效脆,有建議如上油之前一定要噴層筆地打底,但噴得唔夠平均的話部件上既線條總會模糊化,所以諗 ...
katsumoto 發表於 20-8-2013 09:05 PM

ABS其實好堅韌的,但唔好比佢接觸某些溶劑,至於是那種講出來未必分到就算了.
用TOPCOAT可能有問題,因為溶劑份量相對筆地高,風險同步提高.
安全計就乖乖地用回筆地,如果有點實驗精神就試下睇下ABS頂唔頂得住之後返來出個報告.
回復 4# warxv

係喎..... 掉轉左黎講,多謝大大指正。

原先很大無畏想拎隻RG黎試下,但係望下望下見到RX-78面部部件對我露出有仇必報既眼神,只好乖乖將盒蓋蓋好.....
想知除RG骨架係用ABS之外,仲有乜野件係用ABS?屋企有好多好多Gundam Next關節剩落黎既支架,唔知呢隻係唔係ABS黎既呢?:64: