Toysdaily 玩具日報

查看: 8790|回復: 11

[詢問] MG ver 3.0 RX-78 和 G戰机

兩者可合体嗎? 我冇G戰机, 有冇師兄試過?
不能和 G 戰機合體, 因G 戰機是度身訂造給 高達 2.0。   圖片來源是南韓資深玩家: dalong.net

2.0 -3.0有很多共用件!! G 戰機合體應該不成問題!!
http://bbs.78dm.net/forum.php?mod=viewthread&tid=273296&extra=page%3D1%26filter%3Dtypeid%26typeid%3D10%26typeid%3D10

http://www.youtube.com/watch?v=e38f4_si45c
2.0 -3.0有很多共用件!! G 戰機合體應該不成問題!!
冬暖夏涼小恐龍 發表於 20-8-2013 20:29

只看前面, 不看後面。   3.0的背包比2.0厚
腳掌亦有分別, 2.0和G戰機合体. 要向內摺,  3.0的不能摺。

3.0腳掌是三摺!背包只是小問題!自行改小小啦!我朋友,ka 版都安得落!

3.0腳掌是三摺!背包只是小問題!自行改小小啦!我朋友,ka 版都安得落!
冬暖夏涼小恐龍 發表於 21-8-2013 17:43

唔知係你朋友騙你, 抑或係你自己作, ka版的腳掌完全不能屈曲的, 內摺更加無可能。請問點樣合体??  Ka版背面亦無窿, 又要自改??
樓主認真的問問題, 閣下不懂的話, 可以唔答 。  點解要寫「應該不成問題」, 之後又寫「自行改小小」, 就咁即係唔得啦

如果樓主相信閣下, 買了砌完後, 發覺不能合体, 閣下是否「應該」賠償他的損失。

希望閣下知道什麼叫做「責任」!   唔好寫完就算, 懶理誤導他人的後果。

多謝大姐姐提點, 我覺得如兩者真的可結合, 我相信BANDAI 會提及和展示作品.

咁朋友真的裝得落!!詳細無問!!!!咁又真有人做到!!!改了什麼我無問!!因他說不喜歡一年戰爭個動畫LOOK!!!所以裝KA 個高達!!
奇實 G戰机對高達只是一個外盒那有放不下之理!!??
而且樓主問得都是不想買MG 2.0啦!!那不是要買一個自己不起喜歡版本!!???

http://blog.xuite.net/verms/18X/25096375

如果問到點裝再PORT 上來!!!

你話型吾型先!!

樓主的想法不是第一個!!不日好怏有師兄做到!!
奇實 G戰机對高達只是一個外盒那有放不下之理!!??
冬暖夏涼小恐龍 發表於 21-8-2013 20:00

咁閣下不如話,  所有MG高達都是一樣的, 邊有分1.5,2.0,3.0, Ka,OYW版,  只是笨大騙錢的技巧。

若要改裝的話, 就是放不下, 放得下就唔駛改裝啦!!   死撐有何用?   是否看得多那些高官的行為??

奇怪!!大姐姐!!我又沒有燒你後欄!!洗吾洗甘火!!! 死撐咁又無!!!模型好處比易容易改做!!價錢也比較平易!!段不是除便拿架 FIX1001來改???改模型吾洗死架!這是模型的好處!!!

咁你同D愛字頭有什麼分別??{:1_208:}

上圖3.0  脚-- 下圖是2.0脚

我記得H J 有一期有個日本師改了G戰机
G-FIGHTER  給 08 小隊 !!!吾記得第幾期!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=ojtotzVnb9E

http://www.mygundam.com/x2/forum.php?mod=viewthread&tid=4085

六個模式中2.0 同3.0最大分別!!只有背包/腳掌!其它90%相同!!背包影响 ,只有重戰車模式!但本身G戰機個行帶可較高低!! OK
腳掌影响最大,高機動(MA型)3.0反轉不能!!!其它幾個多數無問題!!分析到這完!!!(END)
我買了3.0都會買架 G 戰机被它乘騎!型好多!!!{:1_197:}