Toysdaily 玩具日報

查看: 7649|回復: 20

[分享討論] 玩物分享---------水龍再生: SHF Wizard Water Dragon

Water Dragon, 係Kamen Rider WIzard Water Style 既升級模式,於劇中第十五話出場:) 可能因為自己鍾意藍色,所以藉住哩個機會同大家分享一下哩隻SHF:love: 笨大知道會購買中期型態拉打的人不多,所以這玩意便以魂限形式推出{:1_222:} 只要購買餘下將推出的Hurricane和Land Dragon,就可以重現Dragon Time的四色戰隊:p

玩具身形方面比普通模式時好多了,唯獨是腳板和頭部還是比較大了點:( 但就個人而言是可以接受的:78:

身體多處如頭,肩膀和胸口部位都用了透明件表現水晶的感覺,老實說觀感比起劇中的皮套好看:handshake:

配件方面大致上之前推出的Wizard一樣,手首多得五對分別用來拿武器的和手指不同開合程度的:36: 專用武器Wizarswordgun的槍和劍形態,還有龍尾一絛:78: 槍和劍上的手掌都是可動的,可重現出招前的場面:) 但真的不知道為何笨大不把武器製造成可變形的,玩樂時也方便些吧:68:

值得一讚是本品QC不俗,關節的鬆緊程度恰到好處:73: 玩具上色也很滿意,腰帶旁的Wizard RIng也沒有過份出界或礙眼的地方,整個身上的顏色都有啞色化,令玩具不會有過份膠感:$ 可動性方面也很好,下半身的袍是用軟膠製的所以不大影響下半身的可動:71: 唯一不滿的是本身腳踝設計問題,令腳板沒有太多向上轉動的空間,下半身擺大動作時可能會有些突兀:49:

最後到龍尾部份,可說是本品重點吧:61: 裝上前要先取下腰後部件:36: 不過這條尾個人覺得完全不合格,因為實在是太短了,最少也要長多一倍才是劇中的長度:53: 另外這條設計成只可以向左邊扭動, 大大減低了可換性:oh: 當然,這條尾也有一定的重量,所以安裝後擺動作時也有一定難度:44:

分享到這裹,希望大家睇得開心:shy:
正, support tim兄:71:

期待tim兄土、風龍靚相報告
尾太短,可動低,真係一大敗筆~~~~~{:1_222:}
嚟緊我中意嘅風龍應該冇問題啦呱~~~:handshake:
靚相report, 支持! 可惜套野劇情真係勁悶 ==
另外, 請問大大背景用咩底紙? 由銀漸變到白幾靚~
支持tim兄好物分享! :71:
正到爆~~~
d相好吸引~~~~~~~~~~~~~
support 靚相!!! :71:
Tim少正相正post一定支持………:love:
小弟只懷念以前既幪面超人,這些小弟全部不懂!
龙尾真是好差, 做到像 sic Putotyra就perfect.
正, support tim兄

期待tim兄土、風龍靚相報告
big9kan 發表於 14-8-2013 11:47 PM
支持tim兄好物分享!
Jono@行星試相館 發表於 15-8-2013 02:50 AM
正到爆~~~
d相好吸引~~~~~~~~~~~~~
denniskwong 發表於 15-8-2013 10:36 AM

多謝big9kan,Jono同dennis兄你地既支持{:1_208:}
尾太短,可動低,真係一大敗筆~~~~~
嚟緊我中意嘅風龍應該冇問題啦呱~~~
pein 發表於 15-8-2013 12:13 AM
風龍我都覺得應該無咩大問題啦Pein兄:58:
靚相report, 支持! 可惜套野劇情真係勁悶 ==
另外, 請問大大背景用咩底紙? 由銀漸變到白幾靚~
latu 發表於 15-8-2013 12:28 AM

多謝支持:77: 背景紙係一張普通既白色底紙:DD
支持tim兄
wizard line真係:70:怪人同rider都有問題:ice:
希望見到你全龍分享:$
support 靚相!!!
fktuen 發表於 15-8-2013 10:53 AM
Tim少正相正post一定支持………
ray文 發表於 15-8-2013 11:04 AM

多謝fktuen兄同文爺既支持:77:
小弟只懷念以前既幪面超人,這些小弟全部不懂!
holland720 發表於 15-8-2013 11:09 AM

不要緊的,多謝你既支持:77:
龙尾真是好差, 做到像 sic Putotyra就perfect.
ToysHunter99 發表於 15-8-2013 11:11 AM
:42:
支持tim兄
wizard line真係怪人同rider都有問題
希望見到你全龍分享
saga522 發表於 15-8-2013 05:27 PM

多謝saga兄支持呢:35:
係呢,拉打都算,連一貫高水準既怪人都出得唔好,真係跌曬眼鏡:cool:
其實武器唔整變形係因為會錯比例,如果要變到型既話一係就劍mode會太短一係就槍mode太大把...劇入面道具都係有兩種劍(變形用短d,打鬥用長d)
其實武器唔整變形係因為會錯比例,如果要變到型既話一係就劍mode會太短一係就槍mode太大把...劇入面道具都係 ...
accelryu 發表於 16-8-2013 01:28 PM

出成咁仲同我講咩比例,曬氣:oh: