Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 舊玩具問題

人大咗,搵錢多咗(dd):35:,買玩具自然鬆手咗,
但屋企始終空間有限,舊愛有情,新歡不斷,
大家 怎樣處理堆積如山的玩具?

1. 貪新忘舊 - 不斷買又不斷掉、送給人或將軍澳冷宮見。
2. 視窗購物 - 每有新歡登場,到各大玩具鋪、TD或各討論區看看新歡如何美艷便算,當慰藉心靈,回家後再看舊愛,對她說還是覺得妳最好。
3. 戰死沙場 - 多數用於機械人類,用任何方法令他支離破碎,終結他一生。
4 千年冰封 - 入好盒後放置好,不過通常都很少再讓她重見天日。

有沒有大大提供其它處理方法?
人大咗,搵錢多咗(dd),買玩具自然鬆手咗,
但屋企始終空間有限,舊愛有情,新歡不 ...
weiwei 發表於 14-8-2013 01:41 PM

睇下有冇同好想收二手,當然呢個係最好方法,但唔keep盒的我都好難放得出,只成功賣過一次。
有d做得唔好的玩具,唯有送到「舊衣及玩具回收箱」(屋村多數有),但其實同掉棄無咩分別,只係心理上好d,因為figure都未必for到小朋友玩

所以.....真係好鐘意先入,同埋有得揀都唔買大size的
簡單來說,買小D,量家裡空間而買不買。唔好開line咯,或同一角色儘量不重複買,要不,賣舊才買新。如果是舊pvc figure類型又冇盒,唯有丟垃圾桶,除非是罕有嘢,还可以放阿虎碰運氣。如有盒可以用原價的三分之一或四分之一放阿虎。(有些無盒女女和figma,我就是這樣。) 如果是已自組的模型,除非是專業級上色,還有望在阿虎出售,否則丟垃圾桶吧。(我本來買不多,所以只丟了少量。像機戰OG的古鐵,買了合金,我就把自組模型丟了。)如果是合金有盒就放阿虎,看看別人二手放什麽價,自己再打個折就行。冇盒就按二手市場價打半開價咯。(我絕少放合金,只放過GX-41和42)
當我將一系列(如麵包起人)放在一起,每每有人經過我工作的店子,便眼前一亮,讚嘆美麗、有趣及未見過等,自己也很高興。
人大了,儲起的玩具也集中最喜歡的,這樣便不怕太多太濫,不是最愛的,不要去買便是。

玩具係我呢10幾年來人生美好回憶之一,由hg扭旦開始買起,重拾童真.雖然佢地開始出油,但我都盡量保留佢地同埋清洗油漬...可能的話我都會全部保留..得閒番玩:78:..至於新野,都係選擇性買入..唔儲line,唔要齊人,見高質素同好價先會入手...咁樣會耐玩d..同埋堅持唔入ht野{:1_214:}
好簡單,殺盒,殺完空間返曬來
其實隻玩具唔大,係盒大,殺夠100隻figma都係放一個防潮箱咋
同你大戰300隻都仲得
玩完唔再鍾意的玩具,賣得的我都會賣∼
:67: